ua en ru

Опозиція не встигла зареєструвати законопроект зі змінами в розділ Конституції "Правосуддя"

Парламентська опозиція підготувала зміни у VIII розділ Конституції "Правосуддя". Документ, який передбачалося внести до Верховної ради як альтернативний законопроекту Президента Віктора Януковича, серед іншого передбачає ліквідацію Конституційного суду. Правда, через довге узгодження між фракціями представники опозиції пропустили терміни його подачі. В опозиції обіцяють знайти спосіб обійти регламент і зареєструвати свій законопроект у вересні, проте в Партії регіонів виключають таку можливість. Про це пише "Комерсант-Україна".

Про те, що парламентські фракції "Батьківщина" і "Свобода" завершили підготовку законопроекту, що передбачає внесення змін до розділу Конституції "Правосуддя", повідомив народний депутат, секретар комітету Верховної ради з питань верховенства права і правосуддя Павло Петренко ("Батьківщина").

Слід зазначити, що терміни подачі альтернативного варіанту змін в Конституцію вже пройшли. Стаття 143 закону "Про регламент Верховної ради" передбачає, що альтернативні законопроекти по внесенню змін до Конституції подаються до парламенту тільки впродовж 14 днів після основного законопроекту.

В опозиції завіряють, що зможуть обійти цю норму. "Ми реєструватимемо його, як окремий законопроект, а не як альтернативний. Ви подивіться, скільки до парламенту вноситься абсолютно однакових ініціатив, тільки назва трохи змінюється. Думаю, до вересня, коли Верховна рада працюватиме в штатному режимі, все буде узгоджено, і всі підписи будуть отримані", - сказав народний депутат Леонід Ємець ("Батьківщина").

Читайте також: Опозиція не підтримуватиме президентський законопроект про посилення незалежності суддів

У Партії регіонів не розділяють оптимізму опозиції. "Не можна зареєструвати законопроект як неальтернативний, якщо порушені регламентні норми. Крім того, для внесення змін до Конституції необхідно отримати висновокя Венеціанської комісії. У нас, на відміну від них (опозиції), він є. Слабкість опозиції полягає в тому, що вони звинувачують нас в порушенні процедур і самі ж їх порушують", - заявив народний депутат Володимир Олійник (Партія регіонів).