ua en ru

Опозиція готова проводити переговори з Януковичем, - Яценюк

Опозиція готова проводити переговори із владою заради зупинки кровопролиття та повернення процесу в політичне русло.

Опозиція готова проводити переговори із владою заради зупинки кровопролиття та повернення процесу в політичне русло. Про це заявив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк (на фото) після зустрічі з послами країн-членів ЄС, США та Канади, повідомила прес-служба ВО "Батьківщина".

"Чи бажаємо ми проводити переговори зараз? М'яко кажучи, в такій ситуації дуже складно проводити переговори, але буде ще складніше їх не проводити... Ми не бачимо зараз волі чинної влади і чинного Президента (Президента України Віктора Януковича) до реального вирішення цього жахливого конфлікту", - наголосив Яценюк.

За його словами, в Україні фактично введений надзвичайний стан "в порушення Конституції, законів".

Яценюк наголосив, що спільна позиція лідерів опозиції та послів країн ЄС, США та Канади - "що перемовини потрібні, але не перемовини заради перемовин, а заради зупинки кровопролиття і негайного повернення всього процесу в політичне русло".

За його словами, першим питанням на порядку денному переговорів має бути перемир'я, друге - мирний протест повинен зберегтись на Майдані, третє - перенесення вирішення політичної кризи в стінах українського парламенту, четверте питання - відновлення балансу влад через редакцію Конституції 2004 р., п'яте - формування демократичного проєвропейського уряду, шосте - затвердження програми дій цього уряду.

"Це єдиний пакет, який взагалі може щось вирішити. Наші партнери усвідомлюють, що це той пакет, який в принципі зараз взагалі єдиний, який може вирішувати проблеми", - додав Яценюк.

Опозиція готова проводити переговори з Януковичем, - Яценюк

(Фото: Reuters)

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович у середу із самого ранку знову закликав лідерів опозиції відмежуватися від радикальних сил Євромайдану.

"Виходячи із цього, я ще раз закликаю лідерів опозиції, які переконують, що вони теж прагнуть мирного врегулювання, негайно відмежуватися від тих радикальних сил, які провокують кровопролиття і зіткнення із правоохоронними органами. Або, у випадку, якщо вони не бажають йти, - визнати, що вони підтримують радикалів. І тоді з ними буде інша розмова", - зазначив у своєму зверненні Янукович.

Глава держави додав, що деякі його радники наполягали на жорстких варіантах стабілізації ситуації у Києві, аж до застосування сили. "Але я завжди вважав застосування сили помилковим підходом. Є кращий і ефективніший спосіб - знайти спільну мову. Піти на компроміс. Домовитися. Я вже говорив не раз, що в такому випадку трохи втратить влада. Втратить і опозиція. Але виграє Україна", - наголосив Янукович.

Пізніше з'явилася заява трьох опозиційних сил - "Батьківщини", "Удару" і "Свободи" - про те, що опозиція ніколи не закликала людей до зброї.

Як відомо, на четвер, 20 лютого, в Україні оголошено день жалоби.

Що стосується роботи парламенту в четвер, то проведення засідання Верховної Ради 20 лютого, як повідомив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, наразі перебуває під питанням.