ua en ru

Опозиційний законопроект про вибори нардепів передбачає відкриті виборчі списки

Законопроект про вибори народних депутатів зареєстрований за № 9265-2 від 18 жовтня 2011р, внесений до Верховної Ради України (ВР) депутатами опозиційних фракцій, передбачає відкриті виборчі списки, можливість виборця голосувати за конкретного депутата і трьох відсотковий прохідний бар'єр.

Крім того, згідно із законопроектом партія, яка має намір брати участь у виборах, висуває загальнодержавний виборчий список кандидатів у депутати. Кандидати, включені до виборчого списку партії, розподіляються нею між регіональними виборчими округами, формуючи регіональні виборчі списки кандидатів у кожному з регіональних виборчих округів. Остаточний порядок кандидатів у регіональному виборчому списку визначається на основі підсумку голосування виборців.
Порядок кандидатів у загальнодержавному виборчому списку, встановлений партією, не змінюється.
Голосування виборців в регіональному виборчому окрузі проходить за регіональний виборчий список партії і (за бажанням виборця) за конкретного кандидата в цьому виборчому списку.
До розподілу мандатів допускаються партії, які отримали на свою підтримку в рамках загальнодержавного виборчого округу не менше трьох відсотків дійсних голосів виборців.
Порядок черговості кандидатів у регіональному виборчому списку партії визначається кількістю цілих відсотків голосів виборців, отриманих цим кандидатом. При рівній кількості відсотків голосів виборців вищий порядок черговості віддається кандидату, який мав вищу місце в списку, встановлене партією при висуванні кандидатів.
У зв'язку із застосуванням відкритих списків (право виборця голосувати не тільки за список в цілому, а й за окремого кандидата з цього списку) передбачається заповнення виборчого бюлетеня шляхом вписування до нього за допомогою передбачених трафаретів двох цифр порядкового номера партії, за список кандидатів якої голосує виборець , і (за бажанням виборця) двох цифр порядкового номера кандидата у регіональному виборчому списку відповідної партії. Тим самим можливість не підтримати своїм голосом виборчий список однієї партії реалізується в разі не вписування порядкового номера однієї партії.Одночасно, не вписування в бюлетень порядкового номера кандидата при вказівці номера партії означає лише підтримку виборчого списку партії без впливу на порядок кандидатів у ньому.
Враховуючи застосування регіональних виборчих списків і право виборців голосувати за конкретного кандидата передбачається відмовитися від надання політичним партіям - суб'єктам виборчого процесу ефірного часу на загальнодержавних каналах радіо і телебачення за рахунок коштів Державного бюджету України. Одночасно з метою обмежити застосування у передвиборній агітації форм, заснованих на чисто емоційному чи навіть підсвідомому впливі на виборців, передбачається, що безперервна тривалість ефірного часу, наданого партії за рахунок коштів виборчого фонду партії, не може бути менше 3 хвилин.
Законопроект передбачає нормування створення та розповсюдження телерадіоорганізаціями передач за участю представників партій - суб'єктів виборчого процесу, в тому числі теле (радіо) дебатів.