ua en ru

Опозиції слід прислухатися до рекомендацій ЄС і США, - експерт

ККД закликів опозиції проводити власні вибори в Києві дорівнює нулю. Більше того, такі заклики можуть трактуватися як замах на державний лад, тому опозиції було б доцільно прислухатися до рекомендацій ЄС і США про початок переговорного процесу з владою і мирному виході з політичного конфлікту. Таку думку озвучив голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

На його думку, заяви лідерів опозиції щодо проведення альтернативних виборів київського міського голови є непослідовними і безрезультатними. «Опозиціонери надувають щоки від нерозуміння того, що робити далі. З одного боку, Майдан вимагає від лідерів опозиції якихось дій, але захвати адміністративних будівель, штурми Верховної Ради, Адміністрації Президента, Кабінету міністрів дискредитують лідерів опозиції в очах їхніх колег на Заході. Відповідно вони намагаються балансувати між мирним опором та іншою діяльністю. Тому вони і запропонували, що давайте будемо не визнавати владу, давайте робити вигляд, що її немає, давайте створювати альтернативні структури, хоча опозиціонери розуміють, що реально коефіцієнт корисної дії таких закликів дорівнює нулю», - сказав Бондаренко.

Він зазначив також, що за великим рахунком, заклики до створення альтернативних органів влади можуть бути кваліфіковані, як замах на державний лад. «У будь-якому випадку заклики не визнавати владу, створювати паралельні структури влади, все це може інтерпретуватися як замах на Конституційний лад. А заяви про те, що влада здійснила державний переворот, це - не більше ніж гасла, які реально нічим не підкріплені», - сказав експерт.

На його думку, на даний момент опозиціонерам необхідно прислухатися до порад, які вони отримують за кордону від ЄС і США. «Минулого тижня сенат США, а на позаминулому ЄС зробили низку заяв, відповідно до яких вони сподіваються на мирне вирішення ситуації в Україні і сподіваються на переговорний процес між владою і опозицією. Кравчук ініціював проведення чергового раунду круглого столу, але опозиція не погодилася брати в ньому участь», - нагадав Бондаренко.

Він додав, що така поведінка опозиції підвищує градус радикалізму і жодним чином не сприяють врегулюванню конфлікту. «Часто самі опозиціонери проводять паралелі між Майданом і Запорізькою Січчю. Запорізька Січ була невеликим анклавом, який мало впливав на ситуацію в цілому в Україні, але діяв паралельно з процесами в країні. Запорізька Січ ніколи не задавала тон політичним процесам в Україні. Я вважаю, що Майдан на сьогоднішній день теж перетворився на такий собі анклав, і цей анклав намагається сьогодні проводити якісь вибори, оголошуючи про те, що вони будуть загальнокиївськими, загальнодержавними. Насправді ж це будуть вибори всередині анклаву, які ні до чого не приведуть», - підкреслив експерт.

Як підтвердження своїх слів він навів у приклад настрої киян. «Люди вже почали об'єднуватися проти Майдану, який ускладнила їм життя привів місто до розрухи . І заклики політиків про наведення якогось порядку в місті, викликають ще більше обурення киян. Люди втомилися від беззаконня», - резюмував Бондаренко.