ua en ru

Опозиції не вдалося шляхом зриву прийняття бюджету домогтися загострення ситуації, - Симоненко

Ситуація з прийняттям державного бюджету 2014 р., що супроводжується постійними провокаціями т.зв. опозиції, гостротою олігархічного протиборства в боротьбі за пост Президента вимагала сьогодні від комуністів-депутатів швидких рішень. Про це заявив лідер Комуністичної партії України (КПУ), народний депутат Петро Симоненко.

"Майдан і опозиція зайшли в глухий кут. Майдан показав свою повну безрезультатність, а чергові п'ятничні інспіровані загострення і провокації вже не допомагають. Недільні Віче на Майдані залучають усе менше протестувальників. Вже всім очевидно, що жодна з вимог Майдану, до речі, дуже далеких від вимог простих трудівників, не виконана: Президент встояв, уряд не пішов у відставку, жоден з міністрів не звільнений. В цій ситуації опозиція за підтримки американців прагнула до межі загострити соціально-економічну ситуацію. Розраховували, що люди вийдуть на вулиці не заради політичних вимог, а за хліб насущний. Таким чином, за планами т.зв. опозиції, зрив прийняття бюджету повинен був привести до соціального бунту. Для цього треба було всіма методами, у т.ч. і силовими, не допустити розгляду бюджету", - заявив Симоненко.

За його словами, опозиція своїми діями планувала змусити депутатів провести сесійне засідання поза стінами Верховної Ради, що повинно було перенести конфлікт за стіни Ради, виплеснути його на вулиці Києва. Враховуючи, що опозиція і влада стягнула в столицю тисячі найманих прихильників і найманих провокаторів, голосування за бюджет повинно було обернутися кривавими зіткненнями прихильників Майдану і влади.

"Нам стало відомо про план опозиції через зрив прийняття бюджету домогтися загострення ситуації. Події розгорталися стрімко. Так звана опозиція із застосуванням сили заблокувала спікера ВРУ в робочому кабінеті і не дала йому можливості виконувати свої посадові обов'язки - вести засідання сесії. Стало ясно, що небезпечний сценарій подальшого протистояння з непередбачуваними наслідками - запущений. Ще вранці ми, комуністи були налаштовані на гостру дискусію, як і передбачав Регламент ВРУ, але опозиція сама підштовхнула до такого сценарію", - підкреслив він.

Симоненко нагадав, що комуністи з кінця грудня провели широке обговорення такого складного і неоднозначного питання як бюджет шляхом внутрішньопартійного референдуму. Після детального обговорення зважування всіх за і проти, голосування за бюджет більшістю членів партії було прийнято рішення, що фракція повинна підтримати бюджет 2014 р., добившись прийняття цілого ряду поправок у другому читанні. Проте коли стало ясно, за яким сценарієм пішли події, було прийнято рішення підтримати бюджет негайно.

"Голосування за бюджет це був вибір меншого зла. План опозиції увергнути країну в хаос і соціальні бунти провалився", - резюмував Симоненко.