ua en ru

ОПЕК: У разі ембарго іранського експорту буде складно заповнити недолік нафти

Недолік нафти на міжнародному ринку у випадку введення ембарго на постачання нафти з Ірану буде складно заповнити. Таку думку висловив сьогодні генеральний секретар Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) Абдалла Салем аль-Бадрі, передає Reuters.

"Я дуже сподіваюся, що Євросоюз (ЄС) не стане вводити ембарго на експорт іранської нафти. Інакше утворився на міжнародному ринку нестачу"чорного золота" буде складно заповнити", - підкреслив він.
Представник Міністерства закордонних справ (МЗС) Ірану Рамін Мехманпараст 4 грудня 2011 р. відзначав, що в разі введення ембарго на імпорт нафти з Ісламської Республіки ціни на "чорне золото" можуть збільшитися більш ніж удвічі і перевищити планку в 250 дол./бар.

Крім того, сьогодні ж верховний комісар ЄС з електроенергетики Гюнтер Еттінгер повідомляв, що країни Євросоюзу (ЄС) досягли консенсусу з приводу введення нафтового ембарго відносно Ірану. На думку Еттінгера, договір на введення ембарго на іранську нафту повинен об'єднувати не тільки країни ЄС, а й інших великих імпортерів нафти, таких як США і Росія. Нагадаємо, що санкції США щодо Ірану в нафтогазовій області діють ще з часів Ісламської революції в Ірані в 1979 р.

Раніше сьогодні міністр енергетики РФ Сергій Шматко заявив, що Росія не вважає за потрібне приєднуватися до енергетичного ембарго відносно Ірану.

При цьому багато фахівців відзначають, що остаточна угода по ембарго іранської нафти важкодосяжною, оскільки багато європейських країн залежать від її поставок, особливо на тлі скорочення імпорту з Лівії та накладення економічних санкцій на Сирію. Тобто, повне ембарго на іранську нафту можливо тільки в разі подальшого серйозного погіршення дипломатичних відносин Ісламської Республіки і країн ЄС, вважають експерти.

Зазначимо, що ЄС закуповує в Ірані близько 450 тис. бар. нафти на добу. Це становить 18% від загального іранського експорту.