ua en ru

ООН: Сирійські урядові війська могли скоїти злочини проти людяності

Урядові війська в Сирії могли скоїти злочини проти людяності. Таку думку висловили представники Організації Об'єднаних Націй. Вони зазначили, що у них є відомості, що в своїй боротьбі з опозицією військові нерідко застосовували розстріли, катували в'язнів і в якості мети обирали дітей, передає Associated Press. За словами представників ООН, ці факти буде розбирати Міжнародний кримінальний суд. Усього в справі близько 50 фігурантів, причетних до звірств.
З середини березня 2011 р. у Сирії тривають масові заворушення, викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу та Північної Африки. Учасники заворушень вимагають відставки президента Башара Асада та проведення політичних реформ. Глава держави пішов на ряд поступок опозиції, зокрема скасував надзвичайний стан, який діяв в країні з 1963 р., і оголосив про широку амністію.
Сирійська влада жорстко присікає несанкціоновані акції протесту, в тому числі застосовуючи армійські підрозділи. Правозахисні організації заявляють, що з початку заворушень під час вуличних заворушень вбито близько 2 тис. чоловік. Втім, підтвердження цих відомостей з інших джерел поки немає. Сама сирійська влада заявляє, що до заворушень причетні терористичні угруповання. Тим не менш, США і Євросоюз ввели ряд санкцій відносно сирійського керівництва, а Рада Безпеки ООН засудила відкрите порушення прав людини та застосування зброї проти мирних жителів.