ua en ru

ООН: З початку заворушень у Сирії в середині березня 2011 р. загинули 2,2 тис. чоловік

З початку заворушень у Сирії в середині березня 2011 р. загинули 2,2 тис. чоловік. Таку цифру привела високий комісар ООН з прав людини Наві Піллай в доповіді на спеціальній сесії Ради ООН з прав людини в Женеві. Текст її виступу наводить прес-служба ООН.
Вона додала, що тільки з початку священного для мусульман місяця Рамадан (1 серпня) було вбито близько 350 осіб. Після заяви 17 серпня президента Сирії Башара Асада про припинення військових операцій проти опозиції, за словами Піллай, також були жертви: 5 людей убито 18 серпня і 34 людини - 19 серпня. Представник ООН підкреслила, що загиблі були мирними демонстрантами, а не озброєними бойовиками, як стверджує влада Сирії. "За нашими оцінками, масштаб і природа таких дій можуть становити злочин проти людства", - сказала Піллай. При цьому вона визнала, що доповідь про ситуацію в Сирії складалася на підставі даних, переважно представлених біженцями з країни і перебіжчиками з числа військових, оскільки сирійський уряд раніше відмовляв міжнародним спостерігачем в доступі на свою територію.
"Слід підтримати народ Сирії в його боротьбі за основні права і свободи. Рада з прав людини ООН може зіграти найважливішу роль в цьому відношенні", - сказала Піллай.