ua en ru

ООН закликає ВР підтримати законодавчі змін щодо судового захисту мігрантів

Агенція ООН у справах біженців закликає Верховну Раду України проголосувати за проект закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо удосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянства (реєстр. № 2743 від 5 квітня 2013 р.). Про це повідомила прес-служба ООН.

У повідомленні йдеться, що управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) вітає законодавчу ініціативу щодо вдосконалення процедур, пов'язаних із затриманням іноземців в Україні .

УВКБ ООН відзначає, що проект закону, який наразі перебуває на розгляді у Верховній Раді, сприятиме узгодженню української практики затримання мігрантів з міжнародними та європейськими стандартами, і закликає законодавців прийняти запропоновані зміни, "оскільки на практиці багато осіб, затриманих у зв'язку з порушенням міграційного законодавства, звертаються за наданням міжнародного захисту в Україні, а отже є особами під опікою УВКБ ООН".

"Коли іноземців затримують з метою примусового видворення, це не відбувається ані для звичної мети затримання, ані для покарання чи стримування. Терміни покарання за адміністративні правопорушення, наприклад, спробу перетину кордону за відсутності відповідних документів, передбачені в законодавстві і, зазвичай, є короткими (до 15 діб адміністративного арешту). Іноземців затримують з метою примусового видворення на строк до 12 місяців... Законодавство, пов'язане із таким затриманням, повинно включати процедурні гарантії задля забезпечення реалізації мети затримання, а також законності та виконанню рішення про примусове видворення", - йдеться у повідомленні.

В ООН відзначають, що проект закону, що перебуває на розгляді в ВР, запровадить зміни, необхідні для захисту прав іноземців в контексті примусового видворення.