ua en ru

ООН закликає вжити термінових заходів проти глобального потепління

ООН закликає вжити термінових заходів проти глобального потепління Ілюстративне фото (PxHere)

Для стримування глобального потепління необхідно до 2050 звести до нуля викиди CO2

У світі необхідно істотно скоротити викиди вуглекислого газу, щоб обмежити глобальне потепління на рівні 1,5 градусів за Цельсієм. Про це йдеться в доповіді Міжурядової групи експертів по зміні клімату (IPCC) ООН, передає РБК-Україна.

Зокрема, у IPCC порахували, що для необхідних змін в енергетичному секторі потрібно близько 2,1 млрд євро. У той же час викиди вуглекислого газу необхідно скоротити на 24% до 2030 році (порівняно з 2010), а до 2050 року - звести до нуля.

За даними експертів, зростання глобального потепління на рівні 1,5 градуса необхідно обмежити, щоб уникнути серйозних наслідків для життя на планеті. На сьогодні фіксується підвищення температури приблизно на 1 градус порівняно з доіндустріальною епохою. Як наслідок, це призводить до екстремальних погодних умов, підвищення рівня моря і танення льодовиків.

Зазначимо, мета Паризької угоди по клімату - до кінця століття утримати глобальне потепління в межах 2 градусів у порівнянні з доіндустріальною епохою. Обмеження глобального потепління 1,5 градусами прописано в ній як додаткова мета.

Нагадаємо, раніше вчені з'ясували, що берегова ерозія вічної мерзлоти в Арктиці прискорює глобальне потепління.

У лютому Європарламент затвердив правила скорочення викидів вуглекислого газу.