ua en ru

ООН закликала інтенсифікувати виробництво сільськогосподарської продукції

Продовольча і сільськогосподарська організація (FAO) Організації об'єднаних націй (ООН) закликала до стійкої інтенсифікації виробництва сільськогосподарської продукції. Про це говориться в книзі "Зберегти і примножити", виданої Відділом рослинництва та захисту рослин FAO.
Як пише FAO, десятиліття інтенсивного землеробства призвели до деградації родючих земель, виснаження ґрунтових вод, забруднення повітря, ґрунту і води, спровокували нашестя шкідників, порушили біорізноманіття. Крім того, відзначається зниження врожайності основних видів зернових культур.
Щоб нагодувати населення Землі, яке до 2050 р. складе 9,2 млрд. чоловік, необхідно задовольнити попит на продовольство в країнах, що розвиваються. Для викорінення голоду і задоволення попиту на продовольство в 2050 р. світовий обсяг виробництва харчових продуктів повинен збільшитися на 70%, а в країнах, що розвиваються - на 100%.
Підхід "Економія і зростання" частково ґрунтується на природоохоронних методах сільського господарства, які виключають або зводять до мінімуму зорювання землі, зберігаючи таким чином здорову структуру ґрунтів. Рослинні відходи залишають на полях, а зернові культури чергують з бобовими, які збагачують ґрунт.
До інших методів, розробленим FAO і її партнерами за останні кілька років в рамках моделі "Зберегти і примножити", відносяться точна іригація, що використовує кожну краплю води для росту рослин, а також точне внесення добрив, яке може подвоїти кількість поживних речовин, необхідних рослинам.
Ще одним ключовим елементом є комплексний контроль шкідників, що перешкоджає поширенню популяцій шкідників і знижує залежність від пестицидів.
Згідно із заявою, ці методи допомагають зерновим культурам адаптуватися до зміни клімату і можуть не тільки підвищити врожайність, але і скоротити потреби зернових культур у воді (на 30%) і в енергії (на 60%). У деяких випадках, вважають аналітики FAO, можна досягти шестиразового зростання врожайності, як показав проведений недавно в Південній Африці експеримент з кукурудзою. За даними досліджень, середня врожайність фермерських господарств, які використовують ці методи в 57 країнах з низьким доходом, збільшилася майже на 80%.