ua en ru

ООН наполягає на ретельному розслідуванні "різанини в Хулі"

Рада з прав людини Організації Об'єднаних Націй (ООН) наполягає на ретельному розслідуванні різанини в Хулі. Резолюцію із засудженням урядових сил Президента Башара Асада схвалили 41 з 47 країн, що входять у Раду. Проти резолюції проголосували Росія, Китай і Куба. Дві країни утрималися, представник однієї був відсутній.

У резолюції також міститься заклик до "міжнародного, прозорого, незалежного і ретельного розслідування" вбивств в Хулі.

Раніше верховний комісар ООН з дотримання прав людини Наві Пиллай закликав судити винних у вбивстві мирних громадян в Хулі в Міжнародному кримінальному суді.

Нагадаємо, 25 травня після зіткнення урядових військ і озброєних повстанців в Хулі були знайдені тіла жертв масового вбивства. За даними спостерігачів ООН, загинули не менше 116 чоловік, більше половини з яких - жінки і діти. Західні країни схильні звинувачувати в події підрозділи урядових військ, тоді як Дамаск заявляє про діяльність в даному районі пов'язаних з "Аль-Кайедою" бойовиків.

Нагадаємо, громадянські заворушення в Сирії почалися на тлі загального підйому протестних настроїв "арабської весни" у лютому 2011 р. Жертвами протистояння стали, за різними даними, вже понад 13 тис. чоловік.