ua en ru

Онищенко заявив, що буде доводити "абсурдність" обвинувачень проти нього в лондонському суді

Онищенко заявив, що буде доводити "абсурдність" обвинувачень проти нього в лондонському суді

Народний депутат України Олександр Онищенко повідомив про намір доводити "абсурдність" обвинувачень проти нього в лондонському суді. Про це йдеться в офіційній заяві Онищенко.

"Я дуже добре розумію, що сьогодні час спекуляцій. Іноді це викликає сміх. Але, на жаль, набагато частіше це викликає смуток і лише посилює впевненість у абсурдності. Ключові посадові особи держави, ключові керівники правоохоронних органів, наївно прагнучи вгадати і полестити агресивним суспільним настроям і тим самим зберегти залишки власної популярності, відверто брешуть. Вони наввипередки виходять на різні прес-конференції і роблять поспішні, бездоказові, а нерідко зловмисно брехливі заяви. Так, вони отримують свої п'ять хвилин слави, але насправді завдають смертельних ударів по фундаменту нашої держави. Роблячи його з кожною брехнею все слабкішим і слабкішим", - йдеться в заяві.


В першу чергу Онищенко повідомив, що він офіційно перебуває у Лондоні, "на абсолютно законних підставах і в рамках абсолютно законного вільного переміщення".

"Саме тут при безпосередній участі авторитетної міжнародної юридичної компанії, готовий проходити всі належні юридичні процедури в рамках доказу власної невинуватості в чому б то не було. Чому саме Лондон? Чому саме цю юрисдикцію я вибрав для захисту своїх цинічно порушених прав? Насамперед, тому що мені потрібен максимально відкритий процес з публічною оцінкою доказів сторін. Це вкрай важливо з урахуванням немислимої пристрасті нинішніх українських правоохоронців до публічної брехні, фальсифікації свідчень і документів", - наголошується в заяві.

Крім того, додав Онищенко, британське правосуддя "зовсім не вірить на слово будь-яким офіційним особам, не корумпується в рамках політичної чи економічної доцільності і вкрай скрупульозно підходить до всебічної оцінки доказів сторін".

"Важливо також для мене і те, що в Британії дуже чутливо ставляться до очевидних політичних причин і підтекстів у подібній категорії справ. А у мене достатньо доказів наявності у цій історії істотних політичних факторів негативного характеру", - розповів нардеп.

Він також висловив переконання, що всі звинувачення проти нього будуються виключно на чутках та фальсифікаціях.

"По-друге, щоб сьогодні публічно не заявляли уповноважені представники українського слідства та інші ангажовані ними "незалежні експерти", висунуті проти мене звинувачення базуються виключно на чутках, домислах, фальсифікації та оговорах, зроблених під примусом. Довести це (упередженість слідства) у рамках української юрисдикції, на мій превеликий жаль, сьогодні неможливо - слідство навіть у дрібницях порушує фундаментальні процесуальні принципи. Воно виключно упереджено ставиться до оцінки реальних свідчень, незмінно відсіваючи все те, що спростовує їх абсурдні припущення. І в той же час навмисно гіпертрофуючи незначні та для суті справи функціональні порушення, зводячи їх за допомогою медіа в ранг "безумовних доказів". Це треба буде припинити", - йдеться в заяві.

По-третє, Онищенко висловив намір звернути особливу увагу керівників спеціалізованих правоохоронних органів - насамперед, Холодницкого і Ситника - на "неприпустимість в публічній площині висловлювати образливі брехливі судження".

"Будь ласка, навчіться нарешті скрупульозно перевіряти інформацію, перш ніж наввипередки її озвучувати. А якщо для цього поки немає необхідних навичок, кваліфікації і можливостей, тоді не проявляйте публічно професійну незрілість ввірених вам правоохоронних інституцій. Не треба настільки цинічно дискредитувати ці інститути. Не треба раз за разом робити виключно спекулятивні заяви про те, що я ховаюся "десь на території країни-агресора в Росії". Не треба намагатися дешевими прийомами додати собі балів популярності або замаскувати процесуальні провали. Просто професійно працюйте! Не більше того", - зазначив Онищенко.

"Тепер - "по країні-агресору" і моїх переміщеннях по світу. На самому початку, коли ще в цій справі не були порушені базові принципи презумпції невинуватості та інших фігурантів не почали відверто пресувати у відсутності їхніх адвокатів, я особисто приходив до НАБУ і запропонував: "давайте відкритий процес, без упередженості, з адекватної оцінки. Як би при цьому не хотілося влаштувати шоу з фальсифікаціями на черговій прес-конференції...", - резюмував нардеп.