ua en ru

У жовтні дефіцит поточного рахунку платіжного балансу скоротився до 408 млн доларів

У жовтні дефіцит поточного рахунку платіжного балансу скоротився до 408 млн доларів Фото: платіжний баланс України в профіциті (pixabay.comPublicDomainImages)

З початку року дефіцит платіжного балансу збільшився на 0,4 млрд доларів

У жовтні 2017 дефіцит поточного рахунку платіжного балансу зменшився порівняно з вереснем до 408 млн доларів. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, така динаміка була зумовлена істотним зменшенням виплат за рахунком первинних доходів і подальшим зростанням перекладів. Однак одночасно розширився дефіцит торгівлі товарами, з-за чого у порівнянні з жовтнем минулого року від'ємне сальдо поточного рахунку збільшилося.

Всього з початку року дефіцит поточного рахунку трохи розширився до 3,3 млрд доларів (з 2,9 млрд доларів у січні - жовтні минулого року). Це відбулося, насамперед, з-за великих закупівель продукції машинобудування та енергоносіїв - природного газу і вугілля.

Експорт товарів у жовтні склав 3,5 млрд доларів. Річні темпи його зростання, незважаючи на незначне уповільнення, залишалися на високому рівні (16,7%).

Всього за січень-жовтень 2017 експорт товарів зріс на 20,3% порівняно з аналогічним періодом 2016 року. Найбільше в номінальному вираженні збільшився експорт в країни ЄС (на 2,8 млрд доларів, або 32,3%) та Азії (на 1,1 млрд доларів, або 12.2%). Частка країн ЄС у загальному експорті виросла до 35,2% з 32% у відповідному періоді минулого року.

Імпорт товарів в жовтні склав 4,5 млрд доларів. У річному вимірі зростання його обсягів прискорилося до 22,4% за рахунок продукції машинобудування і хімічної промисловості.

З початку року загальний обсяг імпорту товарів збільшився на 22%. Найбільше в номінальному вираженні збільшився імпорт з країн ЄС (на 2,9 млрд доларів, або 24,8%) і Росії (на 1,5 млрд доларів, або 37%). Частка країн ЄС зросла з 36,9% у відповідному періоді минулого року до 37,8%, частка Росії - з 12,5% до 14%.

Чистий приплив за фінансовим рахунком склав 563 млн доларів (у жовтні минулого року - 257 млн доларів) і був забезпечений операціями приватного сектора.

Чисті надходження у приватний сектор в жовтні залишилися на рівні попереднього місяця і становили 0,5 млрд доларів. Скорочення обсягів готівкової валюти істотно сповільнилося, в той же час зменшилися активи банківського сектора.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій склав 65 млн доларів, і ці кошти були практично повністю спрямовані в реальний сектор.

У цілому за десять місяців 2017 року чистий приплив за фінансовим рахунком склав 5,3 млрд доларів. Зокрема, чистий приплив прямих іноземних інвестицій за цей період оцінений в 2,1 млрд доларів (22% з яких становили операції переоформлення боргу в статутний капітал).

Платіжний баланс у жовтні зведений з профіцитом на рівні 155 млн доларів. Дол. США. Це зумовило зростання міжнародних резервів до 18,7 млрд доларів станом на 01 листопада 2017 року, що забезпечує фінансування 3,7 місяці майбутнього імпорту.

У січні - жовтні 2017 профіцит платіжного балансу досяг 2,1 млрд доларів, що перевищує профіцит у відповідному періоді минулого року.

Нагадаємо, у вересні платіжний баланс України зведено з профіцитом в 637 млн доларів.