ua en ru

Окружні комісії Маріуполя відмовилися включати представників опозиції до ДВК

Голови окружних виборчих комісій (ОВК) № 57 та 58 м. Маріуполя не включили до складу дільничних виборчих комісій (ДВК) жодного кандидата від опозиційних партій та фракцій "БЮТ-Батьківщина" та НУНС у вівторок, 19 вересня. Про це повідомляє прес-служба ВО "Батьківщина".

17 вересня фракції "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина" і "Наша Україна - Народна Самооборона" та партії ВО "Батьківщина", "Громадянська позиція", Народний Рух України, Європейська партія України, партія "Реформи і порядок" внесли до ОВК в одномандатних виборчих округах № 57 та 58 м. Маріуполя в Донецькій області подання щодо кандидатур до складу ДВК.

Читайте також: ЦВК змінила порядок жеребкування складу ДВК

Подання були внесені у строки, визначені законом України "Про вибори народних депутатів України", та містили всю необхідну інформацію, передбачену законодавством. Секретарі комісій в округах № 57 та 58 прийняли дані подання.

19 вересня голови комісій округу №57 Андрій Кононенко та округу №58 Наталя Веденєєва повідомили, що кандидатури, внесені зазначеними вище фракціями та партіями відхилені.

Своє рішення комісії мотивували "невідповідністю форми" поданих документів.

Слід зазначити, що "невідповідністю форми" комісії назвали відсутність печатки Апарату Верховної Ради на довіреностях, поданих фракціями. При цьому не було враховане положення постанови ЦВК №55 від 23 березня, згідно з яким відповідні довіреності скріплюються печаткою Апарату Верховної Ради України або засвідчуються нотаріально. Саме нотаріально і були оформлені довіреності уповноважених осіб Об'єднаної опозиції.

До вечора 19 вересня відповідні рішення комісій не виготовлені, копії постанов уповноваженим особам видані не були.

Об'єднана опозиція оскаржить дії окружних виборчих комісій в одномандатних виборчих округах № 57 та 58 у Центральній виборчій комісії.

Відзначимо, вчора, 19 вересня мало відбутись жеребкування по членах дільничних комісій в ОВК №107 що у Лисичанську Луганської області. Натомість було фактично створено прецедент, оскільки ОВК подання від всіх партій, окрім парламентських які автоматично потрапляють до складу ДВК, відхилила.

Читайте також: Єдине жеребкування не зможе гарантувати збалансованого представництва політичних партій у ДВК