ua en ru

Окружний суд Нью-Йорка може закрити справу за позовом Тимошенко щодо RosUkrEnergo

Окружний суд Південного округу Нью-Йорка може закрити справу за позовом екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо компанії RosUkrEnergo (RUE) і її співвласника Дмитра Фірташа, в якому Тимошенко вимагала визнати факт змови між RUE і НАК "Нафтогаз України" в ході розглядів у Стокгольмському арбітражі. Про це пише "Комерсант-Україна".

Як стало відомо виданню, 26 березня 2013 р. Окружний суд Південного округу Нью-Йорка задовольнив клопотання низки американських компаній, що виступили співвідповідачами в позові Тимошенко щодо компанії RosUkrEnergo (RUE) і її співвласника Дмитра Фірташа про зняття з них обвинувачень.

"Суд постановив: доказів позивача (Юлії Тимошенко) в обвинуваченні американських відповідачів недостатньо, щоб підтвердити їх причетність до ув`язнення Тимошенко, а також щодо допомоги та участі в схемах, наданих позивачем", - сказано в постанові суду, копією якого володіє видання.

З документа випливає, що суддя Елісон Натан винесла відповідну постанову на підставі клопотання "про зняття звинувачень" від 27 квітня 2012 р., поданого американськими компаніями CMZ Ventures, Dynamic Group, Barbara Ann Holdings (BAH), Vulcan Properties, а також фізособами - Полом Манафортом і Бредом Заксоном. "Клопотання про зняття звинувачень задовольнити", - зазначено в постанові суду.

В одній з компаній, до яких висувалися претензії, виданню заявили, що, на їхню думку, "позов Тимошенко був необгрунтований, погано підготовлений і не аргументований".

"Аргументи Тимошенко і її юристів були настільки слабкі і поверхневі, що за великим рахунком суд не повинен був приймати цю справу до розгляду. По суті, рішення суду означає, що позов був всього лише ходом відчаю, зробленим з метою нагнітання тиску на Україну з боку міжнародної громадськості. Американські суди не грають в такі ігри. Тепер, якщо екс-прем'єр знову спробує направляти позови до судів США, вони не будуть прийняті на основі прецедентного права і рішення Окружного суду", - поділився джерело, що побажало залишитися неназваним.

Нагадаємо, що в квітні 2011 р. Юлія Тимошенко подала позов до Окружного суду Південного округу Нью-Йорка щодо компанії RosUkrEnergo (RUE) і її співвласника Дмитра Фірташа. Екс-прем'єр зажадала визнати факт змови між трейдером і "Нафтогазом" в ході розглядів у Стокгольмському арбітражі, в результаті якого RUE були повернуті 12,1 млрд куб. м газу. У позові Тимошенко стверджувала, що RUE інвестувала "значні суми, отримані від трансакцій газу", у компанії США і Європи, в тому числі і через "лабіринт підставних фірм, включаючи відповідачів BAH, CMZ, Dynamic і Vulcan".

"Тимошенко та інші колишні чиновники зазнали політичних переслідувань і довільних затримань чинною українською владою, очолюваною Президентом України Віктором Януковичем. Ці дії були організовані посадовими особами з адміністрації Януковича - їх натхненником був Дмитро Фірташ, український мільярдер, довірена особа Януковича", - йдеться у позові.

На думку експертів, виключення американських компаній з позову Тимошенко може привести до закриття справи.

"Постанова суду здатна вдарити по юрисдикції справи, якщо немає інших прив'язок. Швидше за все, відповідач (RUE) подасть клопотання про припинення справи на підставі того, що у американського суду немає юрисдикції. Якщо суд погодиться з такою заявою, справу буде припинено", - вважає керуючий партнер адвокатської фірми AstapovLawyers Андрій Астапов.

На думку захисників Тимошенко, постанова суду не позначиться на перспективах позову Тимошенко до RUE.

"Суд висловив свої претензії щодо наших пояснень, які стосувалися тільки американських компаній. Я ще не встиг ознайомитися з їх змістом, але вже поспілкувався з нашими американськими юристами - найближчим часом ми надамо суду нові пояснення", - заявив виданню захисник Тимошенко Сергій Власенко.

Читайте також: Американский суд назначил заседание по делу Тимошенко и Фирташа