ua en ru

Окружний адмінсуд Києва скасував рішення Київради про передачу аеропорту "Київ" в оренду "Мастер-Авіа"

Постановою від 16 серпня Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Київради від 8 липня про передачу аеропорту "Київ" (Жуляни) в оренду компанії "Мастер-Авіа", пише "Комерсант-Україна". Позов був поданий Київською міською державною адміністрацією (КМДА). У постанові йдеться, що суд прийшов до висновку про те, що рішення міськради несе "очевидну небезпеку неможливості захисту права, свободи і інтересів територіальної громади Києва".
Фаворитом конкурсу на оренду аеропорту, що відбувся 15 червня, спочатку була компанія "Промсоцрозвиток", яку пов'язують із співвласником російської ГК "Ренова" Віктором Вексельбергом. Інвестор готовий був платити орендну ставку у розмірі 15% від вартості активів, які оцінюються в 24 млн грн, і побудувати термінал вартістю близько 35 млн євро. Але у компанії була неправильно оформлена банківська гарантія, і комісія Київради з питань власності дала їй два тижні для надання необхідних документів. Проте після декількох днів комісія провела засідання, на якому визначила переможцем конкурсу "Мастер-Авіа", що запропонувала місту орендну ставку 5,5% на рік. За даними учасників ринку, цю компанію пов'язують з підприємцями Василем Хмельницьким і Андрієм Івановим. "Промсоцрозвиток" не надала необхідних документів. Немає ні гарантії, ні угоди з балансоутримувачем. Члени комісії не повинні були чекати два тижні", - заявив тоді гендиректор "Жулян" Денис Костржевський. А 8 липня Київрада ухвалила рішення про передачу аеропорту в оренду на 49 років компанії "Мастер-Авіа".
КМДА має намір провести новий конкурс на оренду аеропорту, стверджує високопоставлене джерело в адміністрації. "Ми вважаємо, що рішення було ухвалене з порушеннями. Підставою для подачі позову став той факт, що компанії "Промсоцрозвиток" не дали можливості переоформити банківську гарантію", - говорить співбесідник. За його словами, в КМДА розраховують, що на повторному конкурсі зможуть добитися кращих умов здачі підприємства в оренду.
У компанії "Промсоцрозвиток" підкреслюють, що обговорювали з властями можливість оголошення повторного конкурсу. "Ми зустрічалися з представниками КМДА, і нам дали зрозуміти, що властям потрібний сильний інвестор. Нас запевнили, що розберуться із законністю проведення конкурсу", - повідомила представник компанії Наталія Грищук.
Проте у "Мастер-Авіа" є підстави відстоювати свої інтереси в суді, вважає керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов. "Мастер-Авіа" за рішенням Київради перемогла, а значить, має всі підстави добиватися підписання угоди про оренду", - говорить він.
Поки вирішується питання законності проведення конкурсу, в аеропорті припинили роботи з реконструкції, повідомив Д.Костржевський. "Аеропорт за власні кошти почав будівельні роботи, витративши вже 2 млн грн, але на початку вересня їх припинив через відсутність договору з інвестором", - повідомив гендиректор аеропорту. За його словами, "Жуляни" вели переговори з банками про залучення кредиту, але ті відмовилися ухвалювати рішення до вирішення конфлікту. За умовами конкурсу переможець повинен завершити за свій рахунок (близько 200 млн грн) будівництво пасажирського терміналу пропускною спроможністю 320 осіб на годину і загальною площею не менше 12 тис. кв. м, а також погасити заборгованість аеропорту перед банком "Хрещатик" у розмірі 22,46 млн грн.