ua en ru

Окружний адмінсуд Києва відхилив позов ООРНУ про скасування розслідування імпорту нафтопродуктів

Окружний адміністративний суд Києва відхилив позов "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" (ООРНУ; представляє інтереси найбільших імпортерів) про скасування спеціального розслідування щодо імпорту нафтопродуктів у країну. Ухвала по позову, поданому до Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), суд прийняв ще 5 грудня, в п'ятницю вона була розміщена в єдиному держреєстрі судових рішень. Про це пише "Комерсант-Україна".

У своїй ухвалі суд вказує, що асоціація зажадала відмінити і визнати незаконною почате розслідування на тій підставі, що воно прийняте МЕРТ поза його повноваженнями і "способом, не передбаченим законодавством України". Зокрема, асоціація вважає, що вирішення МЕРТ не було обгрунтоване достатніми доказами зростання імпорту нафтопродуктів до України. Крім того, позивач стверджує, що МКМТ ще не була сформована, коли було ухвалено рішення про початок спецрозслідування. Таким чином імпортери прагнуть затягнути введення проти них обмежень по імпорту, вважають експерти.

Проте суд визначив, що документи про зростання імпорту надані Міністерством енергетики і вугільної промисловості на підставі матеріалів Державної митної служби і Державного комітету статистики, що є достатньою підставою для порушення розслідування. Крім того, суд вказав, що, за даними МЕРТ, на момент початку розслідування МКМТ була вже сформована. В ухвалі суду також наголошується, що асоціація є некомерційною організацією, тому розслідування не може порушити її прав як суб'єкта ринку. "При цьому жоден з членів асоціації не заявив в справі позовних вимог", - говориться в документі. Суд також підтвердив правомірність результатів розслідування.