ua en ru

В окупованому Криму базується до 80 тисяч військових РФ, - Джемілєв

В окупованому Криму базується до 80 тисяч військових РФ, - Джемілєв Фото: Мустафа Джемілєв розповів про мілітаризацію півострова

"Є вже готовність до того, щоб там ядерна зброя була: є сховище, є носії"

Мілітаризація анексованого Росією Криму йде повним ходом, на півострові сконцентровано до 80 тисяч військового контингенту. Про це заявив лідер Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв в інтерв'ю Голосу Америки.

"Ми отримуємо різну інформацію про пересування, про кількість (російських) військових у Криму. Нам повідомляють, що десь між 60 і 80 тисячами контингенту там уже сконцентровано. Є інформація про те, що вони там реставрують ядерне сховище, яке після підписання Будапештського меморандуму було очищено. Є також відомості про те, що вже там є і ракети, які здатні носити ядерні головки - "Іскандери", "Тополі" - там є", - сказав він.


"Правда, НАТО стверджує, що воно точну інформацію про те, що на території Криму є ядерна зброя, поки не має в своєму розпорядженні. Але багато сигналів говорять, що в усякому разі є вже готовність до того, щоб там ядерна зброя була: є сховище, є носії. Тому применшувати це, по-моєму, не зовсім безпечно", - додав Джемілєв.

За його словами, "мілітаризація Криму йде повним ходом".

"Правда, є ще й інформація, що вони дуже посилено самі демонструють свою там військову присутність... Мабуть, для того, щоб показати жителям півострова, що у них багато техніки. У багатьох випадках це стара техніка, але є й новітня", - зауважив глава Меджлісу.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що військова база, яку Росія розгорнула у Криму, загрожує не тільки Україні, але і всьому світу.