ua en ru

Обмеження права включати до витрат поточних податкових періодів збитки попередніх суперечить нормам законодавства, - ЄБА

Обмеження права платників податків включати до витрат поточних податкових періодів збитки, понесені за підсумками господарської діяльності в попередньому році, суперечить нормам законодавства, вважають у Європейській Бізнес Асоціації.

До 1 квітня 2011 р. платники податків керувались ст. 6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», згідно з якою сума від'ємного значення, нарахована за 2010 р., мала бути включена до складу витрат першого кварталу 2011 р. Отже, закріплена законодавством норма чітко встановлювала, що валові витрати, сформовані за результатами першого кварталу 2011 р., мають обов'язково включати суми від'ємного значення об'єкта оподаткування, сформованого за результатами 2010 р.

«Ми наголошуємо на тому, що чинні обмеження демонструють незбалансований підхід податківців по відношенню до платників податків - компаній, які постраждали від кризи, зазнали витрат на перших етапах розвитку інвестиційних проектів, або стикнулись з проблемою неприйняття збиткових декларацій податковими органами, що, в свою чергу, призвело до накопичення від'ємного значення об'єкта оподаткування за підсумками 2010 року», - зазначає виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко.

У ЄБА також стурбовані тим, що свої висновки щодо неможливості перенесення від'ємного значення об'єкта оподаткування з минулого року податківці аргументують доцільністю економічних розрахунків, а не законодавчими нормами. Про це свідчить лист Голови ДПА від 08.09.2011 р. N 828/3/15-1212, в якому зазначено, що калькуляції та аналіз, проведений ДПА у зв'язку з даним питанням, ґрунтується на порівнянні даних за 2007 та 2010 р. У ЄБА наголошують на некоректності таких порівнянь, адже у передкризовий 2007 р. темпи економічного розвитку були досить високими у порівнянні з 2010 роком, коли ситуація на ринку країни та стан платіжного балансу, відповідно, були несприятливими.