ua en ru

Обмеження готівкових розрахунків буде сприяти підвищенню фінансової грамотності населення, - НАБУ

Введення обмежень готівкових розрахунків на суму понад 150 тис. грн позитивно позначиться на економічній ситуації в країні і посприяє підвищенню фінансової грамотності населення. Таку думку висловила член комітету Незалежної асоціації банків України (НАБУ) з питань банківської інфраструктури та платіжних систем, начальник департаменту по роботі з готівковими коштами центру логістики UniCreditBank - «Укрсоцбанк» Тетяна Костюченко, зазначивши, що суму обмеження готівкових розрахунків слід знизити.

«Позиція НАБУ щодо обмеження розрахунку готівкою незмінна - суму 150 тис. доцільно знизити. Безумовно, введення Національним банком норми безготівкової форми розрахунків є своєчасним і фінансово актуальним. Так як витрати, як комерційних банків, так і Національного банку на перевезення, сортування та обробку готівки вимагають значних витрат», - зазначила Тетяна Костюченко.

Вона не уточнила, до якої саме суми банкіри хотіли б знизити граничну планку для готівкових розрахунків. Раніше глава НАБУ Борис Тимонькін говорив про суму 30-50 тис. грн. Інші банкіри також допускають можливість зниження цієї суми в перспективі. Наприклад, у багатьох країнах ЄС діє обмеження на готівкові розрахунки в сумі не більше 500-1000 євро.

Оцінюючи вплив рішення НБУ щодо обмеження готівкових розрахунків, Костюченко зазначила: «Безготівкова форма розрахунків призведе до підвищення оборотності грошей у фінансово-господарської діяльності підприємств, а також банківської системи, підвищить фінансову грамотність населення».

Нагадаємо, після декількох місяців обговорення з фінансистами та експертами НБУ прийняв рішення встановити граничну суму на готівкові розрахунки у розмірі 150 тис. грн. Більш дорогі покупки повинні бути оплачені безготівково - за допомогою банківської пластикової карти або переведені з особистого рахунку покупця.

Читайте також: Нацбанк з 1 вересня обмежить готівкові розрахунки сумою у 150 тис. грн