ua en ru

Одна з найбільших проблем нинішніх місцевих виборів - закон про вибори, - експерти

Одна з найбільших проблем нинішніх місцевих виборів - закон про вибори. Таку думку висловив директор Інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко, передає радіо «Свобода».

За його словами, закон про місцеві вибори був заздалегідь виписаний під партію влади, таким чином, чесної боротьби просто не могло бути. Відтак однією з найбільших проблем нинішніх місцевих виборів В.Фесенко вважає закон про вибори.

«Робота над помилками законодавчими дуже потрібна (я тут не оцінюю адміністративний ресурс, та багато інших проблем), - наголосив експерт. - Цей закон ганебний. Він стільки проблем спровокував, як організаційних, кадрових, з формуванням комісій, з тлумаченням норм про агітацію, що не виправивши цих помилок, ми нормального виборчого процесу не матимемо».

У свою чергу голова Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко нагадав про непрозорий процес формування виборчих комісій, численні приклади використання адміністративного ресурсу у передвиборчий період, тиск з боку влади на політичних опонентів, намагання перешкодити політичним конкурентам у реєстрації партійних осередків та у висуванні кандидатів, факти участі державних службовців у агітаційних заходах на користь партії влади.

Експерти також наполягають на тому, що вибори до органів місцевого самоврядування за партійними списками перетворюють кампанію на неконкурентну та підвищують загрозу використання адміністративного впливу.