ua en ru

Один зіі шляхів завантаження української ГТС - зростання внутрішнього виробництва газу, - експерт.

Зростання виробництва газу в Україні може стати одним із шляхів завантаження вітчизняної газотранспортної системи (ГТС) в контексті перекидання транзитних потужностей російського і азіатського газу на Nord Stream та South Stream. Таку думку висловив кандидат технічних наук, представник інжинірингової компанії "ZORG Україна" Ігор Аксютов.
"Україна має всі можливості для виробництва біометану (очищений до вимог ГОСТ біогаз). Наприклад, німці за останні 10 років збудували 6 тис. біогазових станцій загальною продуктивністю близько 1,5 млрд куб. м біогазу (еквівалент 1 млрд куб. м природного газу), при тому, що 10 років тому не було практично ніякого досвіду і не було як такої промисловості компонентів біогазових станцій", - сказав експерт.
За його словами, єдине, що потрібно для реалізації такої програми в Україні - дешеві кредити. "Немає небезпеки в тому, щоб під такий проект включити український друкарський верстат. При масовому будівництві біогазових реакторів, тисячі українських підприємств будуть завантажені роботою - замовлення на арматуру, цемент, пісок, щебінь. Це створення тисяч робочих місць", - резюмував І.Аксютов.