ua en ru

Жоден суб'єкт ринку електроенергії не має можливості суттєвого впливу, - експерт

Жоден суб'єкт ринку електроенергії не має можливості суттєвого впливу, - експерт Ілюстративне фото (РБК-Україна)

На думку експерта, жоден із суб'єктів ринку електроенергії не має ринкової влади

Жоден із суб'єктів ринку електроенергії не має ринкової влади (можливості суттєвого впливу на ринок). Таку думку в ході круглого столу висловив начальник відділу ринків електроенергії департаменту досліджень і розслідувань ринків паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства Антимонопольного комітету України (АМКУ) Олег Крижанівський, повідомляють "Українські новини".

Зокрема, за словами експерта, рівень зарегульованої діючої моделі ринку не дозволяє суб'єктам ринку впливати на нього.

"Також на ринку присутній істотний рівень заборгованостей, перехресне субсидування, зношеність енергетичних активів, відсутність анбандлінгу (поділу) обленерго та інші фактори, що можуть створювати бар'єри для входження на ринок", - цитує видання Крижанівського.

У той же час, за даними ЗМІ, в АМКУ відзначають великий потенціал створення конкурентних умов на ринку після його лібералізації. Для цього потрібна імплементація закону "про ринок електричної енергії" та розробка якісного вторинного законодавства.

"Чудес не буває. Розраховувати, що саме по собі прийняття закону призведе до появи конкуренції досить не вірно. З одного боку, повинно прийматися якісне вторинне законодавство. З іншого, повинні створюватися розумні запобіжники для можливостей спотворення конкуренції", – цитує видання голову АМКУ Юрія Терентьєва.