ua en ru

В Одеській області шахраї наживалися на фіктивному земельному кадастрі

В Одеській області шахраї наживалися на фіктивному земельному кадастрі Ілюстративне фото (facebook.com-gunp.odessa)

Киберполіція виявила фіктивний сайт земельного кадастрового бюро

В Одеській області затримали шахраїв, які за допомогою фіктивного сайту земельного кадастрового бюро змогли обдурити 15 осіб. Про це повідомляє пресс-служба Національної поліції Одеської області.

Зокрема, стало відомо, що працівники Причорноморського управління Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими поліції Одеській області викрили двох місцевих жителів, 19 та 22 років. Зловмисники, створивши фіктивний Інтернет-ресурс "kadastor[.]in.ua", обманювали громадян.

Згідно з повідомленням, сайт відрізнявся від реального оформленням і доменним іменем. В даний час поліцейські встановили 15 чоловік, які стали жертвами шахрайських дій зловмисників. За всіма фактами розпочато кримінальні провадження.

Поліцейські встановили, що один із спільників створив і адміністрував шахрайський веб ресурс, а інший - проводив фінансові операції. На створеному сайті шахраї вказали реєстраційні дані реального підприємства "Земельне кадастрове бюро", що і не викликало сумнівів у користувачів ресурсу. Сайт відрізнявся від реального оформленням і доменним іменем. Зазвичай, з допомогою цього сайту громадяни намагалися оплатити послуги кадастрового бюро з оформлення та отримання безкоштовного земельної ділянки на території Одеської області. Згідно з розцінками, вказаними на сайті, послуги з повного оформлення пакету документів обходилися клієнтам у 25 тис. гривень.

В Одеській області шахраї наживалися на фіктивному земельному кадастріФото: прес-служба Нацполіції

Для реалізації своїх злочинних намірів, зловмисники виготовляли власноруч фіктивні договори з використанням реквізитів підприємства "Земельне кадастрове бюро" і скріплювали їх підробленої мокрою печаткою.

Співробітники поліції провели кілька санкціонованих обшуків за місцем проживання і в так званому "офісі" шахраїв. За їх результатами правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку, мобільні телефони, зразки мокрих печаток, договори в електронній формі та чорнові записи.

В даний час поліцейські встановили 15 чоловік, які стали жертвами шахрайських дій зловмисників. За всіма фактами поліцейські почали кримінальні провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до восьми років.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, киберполиция припинила діяльність ОЗГ, що займалася підробкою документів.