ua en ru

Обшуки СБУ в Dragon Capital можуть бути пов'язані з інвестором Тедером, - експерт

Обшуки СБУ в Dragon Capital можуть бути пов'язані з інвестором Тедером, - експерт Фото: Дмитро Громаков

Експерт прокоментував обшуки в інвестиційному фонді Dragon Capital

Обшуки СБУ в інвестиційній компанії Dragon Capital можуть мати відношення до діяльності їх бізнес-партнера Хіллара Тедера, якого судять в Естонії за зв'язки з Російською Федерацією. Таку думку на своїй сторінці в соцмережі Facebook висловив керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "Розпізнавання і аналіз несистемних дій" Дмитро Громаков.

Зазначимо, раніше СБУ проводила обшуки в інвестиційному фонді Dragon Capital. Обшуки відбувалися згідно з рішенням суду в рамках розслідування незаконного використання програмного забезпечення.

Громаков заявляє, що дії СБУ по відношенню до Dragon Capital також можуть бути пов'язані з їхнім партнером Хілларом Тедером, який в Естонії проходить по кримінальній справі, відкритій проти мера Таллінна Едгара Савісаара, обвинуваченого в отриманні хабарів в інтересах Росії.

"Враховуючи те, наскільки активно естонські правоохоронці взялися за Хіллара Тедера, я думаю, що українські спецслужби теж звернули увагу на діяльність цього бізнесмена. Тедер активно веде бізнес в Україні, будучи власником торгових центрів не лише в Києві та регіонах, але і в анексованому Криму. Українська громадськість вже давно звертала на цей факт увагу влади, бойкотуючи економічні зв'язки з агресором. Тим більше, що в рідній Естонії Тедера підозрюють в роботі на російські спецслужби, тому інтерес до нього українських правоохоронців може мати цілком аналогічне підґрунтя. Підстави для цього у слідства є", - написав Громаков.

Експерт також зазначив, що в Україні Хілларі Тедеру, що є власником компанії Arricano (ТРК "Сонячна галерея" (Кривий Ріг), ТРК City Mall (Запоріжжя), ТРЦ "РaйОN" (Київ), ТРК "Проспект" (Київ), ТЦ "Південна галерея" (Сімферополь), був оголошений бойкот з боку українських активістів, які звинуватили його у зв'язках з РФ. Як доказ наводився факт застави одного з торгових центрів бізнесмена (ТЦ "Район") в російському банку "Банк Санкт-Петербурга", пише Громаков.

Звернення з вимогою розслідувати діяльність Хіллара Тедера в Україні були відправлені президенту України, СБУ та в Генеральну прокуратуру.