ua en ru

Оголошений на 19 січня конкурс з підготовки ТЕО для будівництва LNG-терміналу перенесено, - джерело

Конкурс на розробку техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) з будівництва LNG-терміналу, який повинен був відбутися 19 січня, перенесено. Про це повідомляє видання "Дзеркало тижня" з посиланням на свої джерела.

Відзначимо, раніше керівник робочої групи "Національні проекти" Владислав Каськів, призначений головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами, заявляв, що конкурс на розробку ТЕО по будівництву LNG-терміналу буде оголошено 19 січня, і буде проведено круглий стіл.

Як заявляв раніше директор ДП "Національний проект" LNG-термінал "Петро Мірошников", для проведення відповідного тендеру передбачені кошти з держбюджету, а сама процедура може зайняти до двох місяців, щоб потенційні учасники тендера могли підготувати свої пропозиції, а, враховуючи світовий досвід, саме ТЕО готується 90-180 днів".

Крім того, ще не менше двох тижнів буде потрібно для того щоб оформити всі бюрократичні процедури.

Керівники проекту поки не називають суму, яка буде виділена з держбюджету, так як, за словами В.Каськіва, вартість розробки ТЕО і є одним з конкурсних умов, тобто, перевагу буде віддано претенденту, який запропонував меншу вартість.

Остаточна ж вартість будівництва LNG-терміналу стане відома тільки після розробки ТЕО. За попередніми оцінками експертів, будівництво самого терміналу обійдеться приблизно 0,75-1 млрд дол., пише видання.

Облаштування інфраструктури, за попередніми підрахунками експертів, оцінюється в межах від 170 до 360 млрд дол., врізка в газотранспортну систему - 100-460 млн дол. Ця цифра буде залежати від порту для будівництва терміналу. На даний момент розглядається три можливих майданчика для розміщення терміналу - в Одеській області, в Очакові й у Феодосії.

Нагадаємо, 15 грудня Кабмін прийняв рішення про передачу проекту будівництва LNG-терміналу від Міненергоуглепрома держпідприємству "Національний проект" LNG-термінал", спеціально створеному для координації цієї роботи.