ua en ru

Обвинувачення проти Манафорта містять інформацію про спроби дискредитації Тимошенко через ЗМІ

Обвинувачення проти Манафорта містять інформацію про спроби дискредитації Тимошенко через ЗМІ Фото: Пол Манафорт (Drew Angerer/Getty Images)

Манафорт "проштовхував" статті про буцімто причетність Тимошенко до вбивства та підтримку нею антисемітизму

Обвинувачення проти Пола Манафорта, представлені суду у Вашингтоні (США), містять інформацію про його активну участь у спробах дискредитації Юлії Тимошенко на Заході за допомогою замовних статей. Про це повідомляє "Голос Америки".

Як зазначається, зокрема поширювалась інформація про буцімто замовлення Тимошенко вбивства високопосадовця в Україні та підтримку нею антисемітизму.

"Закиди поширювались в інтересах тодішнього уряду України у 2012-му та 2013-му роках і мали на меті позбавити Юлію Тимошенко підтримку з боку Адміністрації США очолюваної тоді Бараком Обамою", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що Манафорт, відповідно до тексту обвинувачення, прямо заявляв, що його метою є "очорнити Тимошенко".

Обвинувачення проти Манафорта містять інформацію про спроби дискредитації Тимошенко через ЗМІ

Фото: twitter.com/kenvogel

Обвинувачення проти Манафорта містять інформацію про спроби дискредитації Тимошенко через ЗМІ

Фото: twitter.com/kenvogel

Як зазначається, фрагменти тексту обвинувачення спеціального прокурора США Роберта Мюллера оприлюднив журналіст видання The New York Times Кеннет Фогель у Тwitter.

"Текст обвинувачення відзначає, наприклад, що у листуванні від травня 2013-го року Манафорт наказав своїм лобістам у США писати та поширювати новинні статті, які закидали, що Юлія Тимошенко заплатила за вбивство українського посадовця", - йдеться у повідомленні.

Крім того, повідомляється, що відповідно до оприлюднених документів, Манафорт наголошував, що дані закиди треба "проштовхувати, не лишаючи відбитків пальців", і що дуже важливо "не мати зв'язку" з ними.

Також Манафорт організував оборудку з метою переконати "євреїв в команді Обами" підтримати Віктора Януковича за допомогою "поширення у США історій про те, що високопосадовець Адміністрації Обами фактично сприяв антисемітизму фактом підтримки Юлії Тимошенко".

"У жовтні 2012-го року Манафорт організував схему з метою, як він писав у одному з листів, переконати "євреїв у команді Обами" натиснути на Адміністрацію відмовитись від підтримки Тимошенко та підтримати Януковича. Манафорт прагнув підірвати підтримку Тимошенко з боку США за допомогою поширення у США історії про те, що високопосадовець Адміністрації Обами (який активно критикував ставлення Януковича до Тимошенко) підтримував антисемітизм тим, що підтримував Тимошенко, яка зі свого боку сформувала політичний альянс із з українською партією, яка дотримувалась антисемітських поглядів", - цитує видання текст обвинувачення.

Як повідомляється, Манафорт також приватно домовлявся із урядовцем в Ізраїлі щодо оприлюднення офіційної заяви для просування історії із відповідними закидами. Його метою було донести до Адміністрації США думку, що "єврейська громада поквитається із Обамою під час виборів, якщо він нічого не робитиме".

Також зазначається, що за повідомленням ABC News з посиланням на поінформовані джерела, Манафорт досяг попередньої угоди зі стороною обвинувачення. Разом з тим, зазначається, що невідомим залишається, чи погодився Манафорт співпрацювати з прокурорами, або просто визнав свою провину, що дозволить йому уникнути витрат на суд.

Крім того, як писало CNN, якщо угоду буде проголошено, то це стане кінцем однієї з найбільш активних справ в системі федеральних судів Вашингтона 2018 року. Юристи Манафорта подали сотні сторінок документів до суду, щоб відкинути звинувачення прокурорів і безуспішно ініціювали дві апеляції. Рахунки Манафорта за юридичні послуги перевищили мільйон доларів.