ua en ru

Загальні втрати сільгоспвиробників від експортних мит у 2012 р. можуть скласти 10 млрд грн., - УКАБ

Загальні втрати виробників сільськогосподарської продукції від продовження дії експортних мит на зернові та їх розповсюдження на олійні культури та соняшникову олію в 2012 р. можуть скласти 10 млрд грн, вважає генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Володимир Лапа.

«Прямі втрати виробників сільськогосподарської продукції в 2012 р. перевищать 8 млрд грн. Крім того, будуть ще значні непрямі втрати, адже, наприклад, ціни на зерно та олійні культури знижуються вже зараз, навіть в очікуванні введення мита... Загальні втрати понад 10 млрд грн - така ціна для аграріїв оприлюдненого (Міністерством економічного розвитку і торгівлі України) законопроекту. Дана сума фіскального тиску на галузь є найбільшою з моменту впровадження системи пільгового оподаткування в Україні, тобто з кінця 90-х років минулого століття», - зазначив він.

За словами директора УКАБ, слід також звернути увагу на те, що політика зниження цін на зерно та олійні не супроводжується ефективними заходами з обмеження зростання цін факторів виробництва, наприклад нафтопродуктів і мінеральних добрив. «За даними Державної служби статистики, ресурси сільськогосподарського виробництва тільки з початку 2011 р. подорожчали на більш ніж на 18%... Нескладно порахувати, що відбудеться з аграрною галуззю в 2012 р., якщо у виробників забрати 10% доходів і додати 18% витрат. 28% збитків більшість підприємств і фермерів без скорочення виробництва не переживуть», - вважає Володимир Лапа.