ua en ru

Звернення до Варфоломія про надання автокефалії підтримали єпископи УПЦ МП

Звернення до Варфоломія про надання автокефалії підтримали єпископи УПЦ МП Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Президент зазначив, що питання Томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя

Звернення до Вселенського патріарха з проханням надати автокефалію підтримала група єпископів УПЦ Московського Патріархату. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на заяву президента України Петра Порошенка.

"Сьогодні я вже можу сказати, що звернення до Вселенського Патріарха з проханням надати автокефалію підтримала і група єпископів УПЦ Московського Патріархату. Вони витримали тиск, шантаж, погрози і залякування, але звернулись зі своїми підписами до Вселенського патріарха. І це варто визнання", - йдеться у заяві президента.

Також Порошенко зазначив, що питання Томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя.

"Це є питання нашої незалежності. Це - питання нашої національної безпеки. Це - питання нашої державності. Це - питання всієї світової геополітики. Це - падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світове панування", - заявив він.

Нагадаємо, що сьогодні, 11 жотвня, представник Константинополя, митрополит Гальський Еммануїл повідомив, що Вселенський патріарх продовжує процедуру надання Томосу Українській православній церкві.

Нагадаємо, священний Синод Константинопольського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета.

Також додамо, що президент України Петро Порошенко заявив, що Україна отримала позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про єдину помісну православну церкву.

Як відомо, 9-10 жовтня в Стамбулі відбувалося щомісячне засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому розглядали питання надання автокефалії української церкви. Також в інтерв'ю РБК-Україна предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет підтвердив, що на жовтневому синоді буде прийнято рішення про надання Томосу.