ua en ru

Обсяги перевалки вантажів в Одеському порту у вересні 2011 р. знизилися на 5% - до 2 млн т

У вересні Одеський морський торговий порт (ОМТП) скоротив переробку вантажів на 5% - до 2 млн т - порівняно з аналогічним періодом 2010 р. Про це повідомили вчора на підприємстві виданню "Комерсант-Україна".
За підсумками 9 місяців переробка виросла всього на 0,6%, до 18,9 млн т. Падіння загальної вантажопереробки відбулося багато в чому за рахунок зниження операцій з наливними вантажами: у січні-вересні порт переробив 7,6 млн т (-11,8%), тоді як переробка сухих вантажів склала 11,3 млн т (+11,1%). "В порту триває зниження переробки стратегічних для нас вантажів - металопродукції (-784,5 тис. т) і нафтоналивних вантажів (-951 тис. т). Скоротилася перевалка зерна - на 3,5%, до 1,67 млн т",- відзначають в ОМТП.
Зростає перевалка контейнерів, а також навалочних вантажів. Оператори двох контейнерних терміналів порту за 9 місяців переробили 334,3 тис. (+34,3%) TEU. Але зростання, на думку в. о. начальника порту Юрія Васькова, могло бути і більшим, якби не проблеми з затримкою в оформленні вантажів. "Затримка з оформленням контейнерів стримує зростання. На 40% у цьому місяці ми точно могли вирости",- зазначив він.
Про проблеми з розмитнення вантажів раніше заявляли роздрібні мережі. Труднощі виникли щонайменше у трьох компаній - Metro C&C, Auchan і "Спорт Майстер". Митниця не оформляла контейнери з вантажем, оскільки в порту СБУ проводила перевірки фактів контрабанди. У ОМТП говорять, що процес оформлення контейнерів зараз займає близько 12 годин, тоді як ще 2 місяці тому - 4 години. Васьков відзначає тривалість процедури оформлення контейнерів з вантажами: "Зменшилася кількість вантажів, які перевіряють, але їх оформлення далі проходить дуже довго".
Проблеми з оформленням контейнерів також виникли в Іллічівському порту. Офіційних даних по перевалці вантажів у вересні порт ще не публікував. Але близьке до підприємства джерело видання говорить, що проблеми з оформленням митницею вантажів залишилися. Директор департаменту організації митного контролю та оформлення Держмитниці Сергій Семка заявив виданню, що проблеми з оформленням в портах вирішуються: "За останній період в портах відзначається позитивна динаміка за всіма показниками переробки контейнерів і середньодобовим обсягом їх випуску".