ua en ru

Обсяг торгів CDS на ринках, що розвиваються, в 2011 р. знизився на 28% - до 1,05 трлн дол

Обсяг торгів кредитно-дефолтними свопами (CDS) на ринках, що розвиваються знизився на 28% в 2011 р. - до 1,053 трлн дол. з 1,452 трлн дол. Про це повідомила асоціація Emerging Markets debt Trading and Investment Association (EMTA), передає Reuters.

В той же час, у четвертому кварталі обсяги торгів зросли до 234 млрд дол. проти 207 млрд дол. роком раніше, повідомила EMTA.

Згідно з дослідженням асоціації, торги по контрактам CDS на бразильські облігації були найбільш активними четвертому кварталі - їх обсяг склав 43 млрд дол. За 25 млрд дол. наторгували учасники ринку, що оперували страховками від дефолту для Мексики, Туреччини та Росії.

З корпоративних паперів найбільш великі обсяги торгів спостерігалися за страховками від дефолту "Газпрому" (7 млрд дол.) і по CDS мексиканської державної нафтової компанії Pemex (3 млрд дол.).
"Цифри про річному обсязі торгів, згідно з даними EMTA, підтверджують думку про дефіцит ліквідності на вторинних ринках по всіх кредитних продуктів, так як брокери та дилери скорочують ліміти в рамках підготовки до реалізації нових правил - Базель III і Додда-Франка", - сказав Девід Шпігель, глобальний керівник відділу стратегій на ринках, що розвиваються, в ING.

"Зниження обсягів торгів у 2011 році відображає втрату інвесторами віри в ринок CDS з-за ситуації в Греції, борг якої в даний час піддається реструктуризації, в силу чого деякі учасники ринку ставлять під сумнів рівень захисту, що надається CDS в разі реструктуризації суверенних боргів Афін", - додав Шпігель.

Шпігель мав на увазі добровільну реструктуризацію боргу, якій Греція намагається добитися від приватних кредиторів і яка передбачає обмін стікали облігацій Афін на нові 30-річні папери з купоном менше 4%.
Подібне добровільну згоду на обмін облігацій дозволить страховикам уникнути виплат за контрактами CDS, так у цьому випадку процес реструктуризації заборгованості не буде визнаний рейтинговими агентствами як некерований дефолт Греції.

Політичні лідери Греції в четвер домовилися про заходи жорсткої економії заради отримання фінансової допомоги від міжнародних кредиторів, однак пізніше міністри фінансів єврозони заявили, що Афінам потрібно виконати ще три умови, перш ніж вони зможуть розраховувати на отримання кредиту обсягом 130 млрд євро.