ua en ru

Обсяг угод M&A в металургійному секторі в I півріччі 2013 р. різко знизився

Кількість угод по злиттю і поглинанню в металургійному секторі у річному вираженні скоротилася за підсумками першого півріччя 2013 р., що говорить про потенційне зниження третій рік поспіль на тлі падіння цін на сировинні товари. 

Кількість угод по злиттю і поглинанню в металургійному секторі у річному вираженні скоротилася за підсумками першого півріччя 2013 р., що говорить про потенційне зниження третій рік поспіль на тлі падіння цін на сировинні товари. Про це повідомляє "Росія 24".

У дослідженні Ernst & Young наголошується, що число угод склало 350, а їх сума - 78,6 млрд дол. Таким чином, за перші шість місяців кількість угод скоротилося на 30%, але їх вартісний обсяг зріс на 41%, в основному завдяки злиттю між Glencore і Xstrata, де сума операції склала 37,8 млрд дол.

Читайте також: Обсяг угод M&A в світі за І квартал 2013 р. впав на 36% і склав 461 млрд дол

Металургійні і гірничовидобувні компанії по всьому світу змушені скорочувати свої плани капітальних вкладень і виставляти активи на продаж в спробі зберегти грошові кошти і генерувати більш високий прибуток від своїх активів на тлі падіння цін на сировинні товари. Ціни на багато сировинних товарів впали у зв'язку з уповільненням економічного зростання в Китаї, який є їх найбільшим споживачем, а також слабкими перспективами економічного зростання в розвинених країнах.

За даними Ernst & Young, більше 80% від вартісного обсягу всіх угод припадає на 10 угод, кожна з яких перевищує 1 млрд дол. Рік тому таких угод було 12, але вони склали тільки 30% від загального обсягу.

Найдинамічнішими були угоди по золотих активами, їх вартість зросла на 18% до 8,9 млрд дол, в основному завдяки активності на внутрішньому ринку Росії, але кількість угод упала на 23%.

Читайте також: Єврокомісія схвалила злиття Glencore і Xstrata при дотриманні деяких умов

"Низькі оцінки і продаж активів підготували грунт для ринку покупців. Проте, гірничодобувні і металургійні компанії зберігають обережність в інвестуванні, - сказав глава металургійного департаменту Ernst & Young Лі Даунхем. - Стале поліпшення цін на сировинні активи може бути необхідним для того, щоб посилити конкурентну боротьбу за активи, що надходять на ринок".

За підсумками першої половини року сектор залучив 157 млрд дол за рахунок 1191 випуску цінних папери. За рахунок 12 IPO вдалося залучити 459 млн дол, а SPO, яких було 924, принесли 11 млрд дол.

Число розміщених випусків облігацій скоротилося на 12%, але їх вартість зросла на 34%. Всього випусків було 119, а залучити вдалося 50 млрд дол. Угод щодо залучення кредитних ресурсів зафіксовано 80 на суму в 89 млрд дол.

"Є відчуття, що компанії починають думати про повернення на фондові ринки, і ми бачимо, що компанії готуються до можливого проведення IPO, коли ситуація на ринку покращиться", - зазначив Даунхем.

Зазначимо, що за підсумками першого кварталу, світовий обсяг угод по злиттю і поглинанню впав на 4,4% в річному вираженні, а також на 36% порівняно з попереднім кварталом. "Нерішучість серед компаній ще дуже сильна, що не дозволяє їм здійснювати великі угоди, - зазначав керівник відділу M & A Deutsche Bank Хенрік Аслаксен. - Існує психологічний бар'єр, але немає ніяких сумнівів, що інтенсивність буде зростати".

Експерти прогнозували, зростання сектора M&A до кінця року. А співкерівник Americas M & A Боб Ітрофф заявляв, що відбудеться різке прискорення обсягу угод M&A.