ua en ru

Обсяг виробництва сталі в Росії у вересні 2011 р. в порівнянні з серпнем скоротився на 5% - до 5,4 млн т

Російські металурги нарешті відреагували на корекцію глобальних ринків, яка почалася ще в серпні. У вересні російські компанії різко скоротили виробництво сталі до найнижчих показників з початку року (у всьому світі виробництво скорочується з травня). Офіційне падіння обсягів списується на сезонне зниження споживання. Неофіційно ж металурги визнають глобальне скорочення попиту на сталь, пише видання "Комерсант-Україна".

У вересні, згідно зі статистикою галузевого агентства "Метал-Кур'єр", сукупний обсяг виробництва стали в Росії знизився майже на 5% в порівнянні з серпнем - з 5,7 млн тонн до 5,4 млн тонн. Падіння до результатів січня склало 8,6% і майже 10% до пікового значення в березні, коли в країні було виплавлено більше 6 млн тонн сталі. У квітні-серпні російські металурги виробляли щомісячно 5,7-5,8 млн тонн сталі.

За даними агентства, найбільші російські підприємства Evraz Group - Західносибірський, Нижньотагільський і Новокузнецький металургійний комбінати - у вересні понизили виплавку стали на 5,7%, до 985 тис. тонн. "Северсталь" виробила 906 тис. тонн, що на 9,3% менше попереднього місяця. На 11,9 і 1,4% відповідно скоротили виплавку Новолипецький і Магнітогорський металургійні комбінати (НЛМК і ММК) - до 740 тис. тонн і 1 млн тонн. Підприємства "Металлоінвесту" - Оскольський електрометалургійний комбінат і "Уральська сталь" - понизили виробництво на 2,8%, до 478 тис. тонн. Зростання операційних показників (на 16,3%) продемонстрували тільки російські підприємства групи "Мечел" - Челябінський металургійний комбінат та "Іжсталь", які у вересні виробили 416 тис. тонн сталі. У низки дрібніших заводів падіння виробництва досягає більше 30%, а, наприклад, Ростовський електрометалургійний комбінат і "Волга-ФЕСТ" (колишні активи "Естар", зараз в управлінні у "Мечелу") взагалі не працюють з серпня.