ua en ru

Обсяг IPO в країнах БРІК за підсумками І кварталу 2013 р. склав 1 млрд дол

Обсяг первинних розміщень акцій (IPO) в країнах БРІК за підсумками першого кварталу склав 1 млрд дол., це мінімум з початку 2009 року. Такі результати були отримані головним чином через припинення приватизації в Китаї. Про це пише "Комерсант-Україна".

Після успішного фіналу 2012 року активність на глобальному ринку IPO помітно скоротилася в першому кварталі 2013 року, наголошується в звіті аудиторської компанії Ernst & Young. "Фіскальний обрив в США і проблеми, що продовжуються в Європі, негативно відбиваються на активності емітентів", - говориться в звіті. Число операцій IPO планомірно знижується з 2010 року, коли щокварталу проводилося близько 300 первинних розміщень. У першому кварталі 2013 року їх число скоротилося до 118. Це майже в два рази менше, ніж першому кварталі 2012 року (200), і найнижчий результат з 2009 року. Проте зниження числа IPO не позначилося на обсязі залучення - в звітному кварталі він склав 18,2 млрд дол., що навіть вище за результат річної давності (18 млрд дол.). Таким чином, середня величина операції (близько 150 млн дол.) цілком порівнянна з середнім результатом попереднього року (154 млн дол.).

Цього року якнайкращі результати продемонстрували найбільші світові фондові біржі. Чотири перші місця за об'ємом операцій IPO зайняли NYSE, TSE, Deutsche Borse і NASDAQ. Рік тому в це число окрім NYSE входили китайські біржі - Шеньчженьська, Шанхайська і Гонконзька. Аналітики Ernst & Young констатують різкий спад розміщень емітентами країн БРІК. У першому кварталі 2013 року вони привернули лише 1 млрд дол., причому половина цієї суми припала на єдине російське IPO - Московської біржі. Гірші результати були лише в четвертому кварталі 2008 року і першому кварталі 2009 року, коли через фінансову кризу не було проведено жодного розміщення компаній з країн БРІК. Після цього провалу обсяги IPO ніколи не опускалися нижче 6 млрд дол. в квартал. "Інвестори нервують через кризу, і це відбивається насамперед на ринках, що розвиваються", - пояснює слабкість по країнах БРІК партнер Ernst & Young Гері Швейцер. Скорочення обсягів розміщень зв'язане і з припиненням приватизації компаній і банків в Китаї, які забезпечували високий обсяг залучення країнами БРІК, відзначає він.

Читайте також: Країни БРІК можуть створити резервний фонд розміром до 240 млрд дол