ua en ru

Обсяг інвестицій Ізраїлю до Грузії зросте більш ніж в 3 рази - до 1 млрд дол

Обсяг інвестицій Ізраїлю до Грузії зросте до 1 млрд дол., повідомив президент грузинсько-ізраїльської бізнес-палати Іцик Моше.

За його словами, до світової економічної кризи Ізраїль інвестував Грузію близько 300 млн дол., але скоро цей показник зросте до вищевказаної цифри. В даний час у Грузії з метою уточнення переваг інвестиційного середовища країни, перебувають 50 ізраїльських бізнесменів. Вони взяли участь в закладці будівництва в центрі Тбілісі готельного комплексу високого класу, зведенням якого займеться компанія RIXOS. Будівництво готельного комплексу обійдеться їй в 15 млн дол.

Нагадаємо, грузинсько-ізраїльські відносини різко погіршилися після затримання владою Грузії в жовтні 2010 р. в Батумі ізраїльських бізнесменів Роні Фукса і Зєев Френкеля. Їх звинуватили в спробі дати хабара в 7 млн дол. заступнику міністра фінансів Грузії, з тим щоб він посприяв відмові Грузії від оскарження рішення Лондонського арбітражного суду про виплату Грузією 98 млн дол. на користь компанії Tramex International Inc., співвласником якої є Фукс. Фукс був засуджений до 7 років позбавлення волі, Френкель - до 6,5 років. Влада Ізраїлю неодноразово зверталися до Президента Грузії Михайла Саакашвілі з проханням звільнити бізнесменів, проте безрезультатно. Але на початку грудня 2011 р. Президент Грузії, після досягнення прийнятної для Грузії угоди з Tramex, помилував обох бізнесменів.