ua en ru

Обсяг експорту "Газпрому" до Європи буде знижуватися, - експерт

Збільшення гепа між спотовими цінами на газ на європейських майданчиках і цінами на паливо за довгостроковими контрактами «Газпрому» приведе до неминучого зниження обсягів поставок російської монополії в ЄС. Таку думку висловив РБК daily експерт East European Gas Analisys Михайло Корчемкін.
«Зараз повторюється сценарій 2008 р., коли «Газпром» експортував великі обсяги газу в першому півріччі і показав рекордне падіння поставок у другому. Цього року падіння може виявитися навіть більш серйозним: європейці відмовляються купувати російський газ, який знову став найдорожчим», - сказав Корчемкін, додавши, що «Газпром» навряд чи виконає цього року план з постачань до Європи 155 млрд куб. м газу.
На поточний момент розрив між спотовими цінами на європейських газових майданчиках і цінами в довгострокових контрактах «Газпрому»" перевищує 80 дол. за 1 тис. куб. м - і він постійно збільшується. Тим часом, два енергоконцерну Німеччини - RWE і E.ON - подали в суд на російського монополіста з вимогою переглянути формулу ціни на газ в сторону зменшення.

RWE