ua en ru

"Об'єднана гірничо-хімічна компанія" успішно завершила корпоратизацію

"Об'єднана гірничо-хімічна компанія" успішно завершила корпоратизацію "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" перейшла на міжнародні стандарти управління

"Об'єднана гірничо-хімічна компанія" успішно завершила корпоратизацію. Про це йдеться в повідомленні прес-служби підприємства.

Зокрема, зазначається, що "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" перейшла на міжнародні стандарти управління. Так, 8 грудня 2016 року ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" припинило своє існування, а на зміну йому зареєстровано ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія". Товариством випущено близько 2 млрд акцій вартістю 1 грн кожна.

Як розповів перший заступник голови правління Олександр Гладушко, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило правління ПАТ "ОГХК". Його очолив Руслан Журило.

"Корпоратизація ОГХК пройшла в рекордні для держпідприємства терміни – за 9 міс. Проведена масштабна робота. Ми дякуємо голові Мінекономрозвитку і торгівлі Степану Кубіву, колективу міністерства та Фонду держмайна за надану підтримку в цьому перетворенні. Кілька разів компанія опинялась в тупиковій ситуації, але ми раді, що акціонування завершилося успіхом", - говорить Олександр Гладушко.

За даними прес-служби, в ході корпоратизації "ОГХК" успішно пройшла аудит в однієї з аудиторських фірм першої четвірки. Оцінку її активів, проведену відомою міжнародною компанією, підтвердили оцінювачі Фонду держмайна, повідомило міжнародне інформаційне агентство Reuters і британське видання Daily mail, а також ряд спеціалізованих ЗМІ.

Крім того, зазначається, що з моменту, як "ОГХК" були передані в управління Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат, вартість активів компанії виросла з 900 до 2 млрд грн. За 9 міс. 2016 р в порівнянні з 9 міс. 2015 р прибуток компанії потроївся, податкові платежі до бюджетів різних рівнів подвоєні. "Зараз компанія вельми приваблива для потенційного інвестора і входить в сотню найбільш прибуткових держпідприємств країни", - вважає Гладушко.

Далі, за його словами, піде призначення наглядової ради, в яку увійдуть незалежні директори, що підвищить прозорість прийнятих ПАТ рішень. Після компанія буде передана в управління Фонду держмайна для подальшої приватизації.

Нагадаємо, уряд в серпні 2016 р віднесло "ОГХК" в список компаній, які підлягають продажу в 2017 р.

Попереду - ще більш складне завдання – підготувати ПАТ "ОГХК" до відкритої приватизації, вважає Гладушко.

"ОГХК" повинна стати прикладом першої успішної розпродажу активів в Україні після Майдану. Ми ставимо таке завдання і знаємо, як її досягти", - каже Гладушко. - Найбільше ми боїмося зриву продажу компанії і повтору ситуації з приватизацією Одеського припортового заводу. У наступному році будуть виставлятися на продаж ключові титанові активи України – "Сумихімпром" і держчастка в "Запорізькому титаномагнієвому комбінаті".

"За ці активи розгорнеться неабияка боротьба. Нам відомо, що вже зараз найбільші світові компанії в титановому секторі уважно стежать за роботою "ОГХК" і її переходом на міжнародні стандарти управління. Тим не менш, ми не виключаємо, що знайдуться гравці, які спробують обвалити вартість компанії і зірвати продаж "ОГХК" та інших титанових активів із застосуванням силового сценарію", - додав Гладушко.