ua en ru

Об’єднання УПЦ (КП) і УАПЦ може відбутися вже 14 вересня

Об’єднання УПЦ (КП) і УАПЦ може відбутися  вже 14 вересня Фото: Михайлівський Золотоверхий собор

Остаточне рішення з цього приводу буде прийняте на Об’єднавчому соборі

Об'єднання Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви може відбутися вже 14 вересня 2015 р. на спеціальному Об'єднавчому соборі. Про це журналістам розповів Чернігівський архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, рішення щодо такий собор має бути прийняте до 30 червня 2015 р. Попередня дата собору була визначена на спільному засіданні двох комісій, яке відбулося вчора, 8 червня 2015 р., тривало близько п'яти годин. Якщо собор таки відбудеться, то на ньому мають затвердити також і предстоятеля Церкви. УПЦ КП пропонує, щоби вже об'єднану Церкву очолював діючий глава УПЦ КП патріарх Філарет.

"Пропозиція нашої Церкви є, щоби собор визнав предстоятелем єдиної Церкви патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета. Ми думаємо і в суспільстві така думка теж переважає, що більш досвідченого, більш авторитетного на даний момент ієрарха не тільки в нашій Церкві, але в інших православних церквах України ніж патріарх Філарет немає", - сказав Зоря.

Водночас, за його словами, УАПЦ запропонувала проводити вибори предстоятеля на Об'єднавчому соборі.

Він також повідомив, що місцеблюстителю київського митрополичого престолу УАПЦ митрополиту Макарію Малетичу буде запропоновано стати членом Постійного Синоду УПЦ КП.

Представники УАПЦ запропонували, щоб об'єднана Церква мала назву "Українська Автокефальна Православна Церква Київський Патріархат".

Натомість представники УПЦ КП пропонують, щоб залишити назву їхньої Церкви, УАПЦ зробити другою назвою Церкви, а громадам УАПЦ дозволити залишити у статутах назву УАПЦ. Таку позицію Євстратій Зоря пояснює тим, що таким чином вдасться уникнути складних юридичних аспектів, зокрема переоформлення цілої низки документів. Остаточне рішення з цього приводу буде прийняте на Об'єднавчому соборі, де переважною більшістю делегатів будуть представники УПЦ КП.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Раді створено об'єднання "За єдину Помісну Православну Церкву".