ua en ru

В Обами обирають варіанти відповіді на російські кібератаки, - NYT

В Обами обирають варіанти відповіді на російські кібератаки, - NYT Фото: Барак Обама визначається з відповіддю на хакерські атаки РФ

Поки що президент США відкинув усі запропоновані варіанти як неефективні або ризиковані

Американські спецслужби чотири місяці пропонували главі США Бараку Обамі різні варіанти відповіді на атаки російських хакерів, проте чинний президент відкинув їх як неефективні або ризиковані. Про це пише газета The New York Times.

Зазначено, що останні тижні радники Обами багато разів обговорювали питання, як США можуть використовувати свої потужні кіберможливості в умовах, коли країна виявилася вразливою перед атаками ззовні.

"Що ми можемо зробити так, щоб вони на 98% зрозуміли, що це були саме ми. Але при цьому, щоб це було не так очевидно, щоб їм довелося відповідати нам, відстоюючи свою честь?" - запитував колишній глава ЦРУ Девід Петреус, виступаючи на конференції в Гарварді.

Один із запропонованих Обамі варіантів пропонував розкрити таємні зв'язки президента Росії Володимира Путіна з олігархами. Однак на це була відповідь, що така новина не стане шоком для громадян країни.

Серед інших варіантів називалися перекриття доступу "внутрішньому колу російського президента до таємних рахунках у Європі й Азії", заборона на виїзд за кордон для старших офіцерів ГРУ, яких американські спецслужби вважають відповідальними за кібератаки на передвиборний штаб Хілларі Клінтон.

Іншим варіантом було використання кіберзасобів для атаки на російських хакерів. Однак цю ідею відкинули в Пентагоні. Там порахували, що такі дії призведуть до розкриття жучків, які американці запровадили в російські мережі на випадок майбутнього кіберконфлікту. До того ж в Агентстві національної безпеки припустили, що Росія сама проникла в американські мережі і зможе завдати удару у відповідь.

Видання вказує, що Обама проявив свою звичайну обережність, вважаючи, що набагато гірше використовувати кіберзасоби неефективно, ніж у принципі їх не використовувати. За словами джерел газети, він наполягає на тому, що відповідь РФ має привести до домінування Америки і виключити можливість програшу.

Нагадаємо, раніше Обама заявляв, що США зробить відповідні заходи щодо Росії за хакерські атаки, які, можливо, вплинули на результат президентських виборів у США.