ua en ru

Обама заявив, що готовий внести зміни до програми збору особистих даних

Президент США Барак Обама, виступаючи перед членами конгресу 1 серпня 2013 р., заявив, що готовий до обговорення і зміни програм збору особистої інформації, що викликала бурхливий суспільний резонанс, передає Reuters. За словами президента, такі зміни необхідні, щоб відновити суспільну довіру до уряду і забезпечити гарантії недоторканності приватного життя громадян.

Президент США Барак Обама, виступаючи перед членами конгресу 1 серпня 2013 р., заявив, що готовий до обговорення і зміни програм збору особистої інформації, що викликала бурхливий суспільний резонанс, передає Reuters. За словами президента, такі зміни необхідні, щоб відновити суспільну довіру до уряду і забезпечити гарантії недоторканності приватного життя громадян.

З того моменту, як колишній співробітник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден оприлюднив відомості про масштабне перехопленні приватних телефонних та інтернет-повідомлень, в країні вибухнула дискусія з приводу того, як далеко уряд має право зайти в питаннях забезпечення безпеки. Неприйняття практики збору інформації об'єднало, здавалося б, непримиренних противників і дозволило створити широку опозицію з даного питання в конгресі, що складається з демократів і республіканців.

Обама зустрівся в Білому домі з низкою членів парламентських комітетів з розвідки та контролю за дотриманням законодавства, у тому числі з сенатором-демократом Діком Дурбін, одним з головних опонентів програми збору даних, і Дайан Файнстайн, головою комітету з розвідки. У заяві адміністрації президента було сказано, що Обама має намір вислухати думки найбільш відомих прихильників і критиків програми. Обговорення в Білому домі було зосереджено на необхідності внесення змін у програму, але не повного її скасування, а також на тому, що потрібно роз'яснити її гідності тим, хто стурбований можливістю вторгнення в приватне життя.

"Ми поки не знаємо, які зміни будуть внесені в програму, - заявив за підсумками зустрічі сенатор Саксбі Чамблісс, - проте Президент був цілком розташований до того, щоб допомогти нам зібратися разом і прийняти правильне рішення".

До зустрічі в Білому домі група сенаторів представила на розгляд два законопроекти, що стосуються можливих змін у програмі збирання даних. Одна з пропонованих заходів полягає в тому, щоб заснувати пост "особливого адвоката", який мав би повноваження оскаржувати в ході закритих засідань Колегії спостереження у справах зовнішньої розвідки урядові заявки на збір особистої інформації. Інша міра передбачає змінити процедуру призначення суддів у колегії FISA (суд у справах зовнішньої розвідки США), щоб забезпечити широке представництво всіх політичних сил.

Читайте також: Обама може відмовитися від поїздки на саміт до Москви через рішення Росії надати притулок Сноудену

Секретна програма по збору інформації була розпочата в 2007 році і отримала назву PRISM. Вона була запущена на підставі закону про контроль за діяльністю іноземних розвідок (FISA) і прийнятому в тому ж році закону Protect America Act (PAA), який дозволяє вести стеження за агентами іноземних спецслужб за межами США без відповідного судового рішення. Програма дозволила розвідслужбам отримати доступ до аудіо-та відеофайлами, перевіряти повідомлення електронної пошти, а також з'ясовувати місцезнаходження та перелік контактів користувачів. Напередодні стало відомо, що за запитом ФБР найбільша телекомунікаційна компанія в США Verizon протягом трьох місяців передавала спецслужбам дані про телефонні дзвінки американських громадян.

Після появи цієї інформації низка членів Конгресу США заявили протест, повідомивши, що нічого не знали про подібної операції спецслужб. Однак, за словами пана Обами, програма PRISM була схвалена законодавцями.

Викривачем методів роботи спецслужб виступив співробітник АНБ Едвард Сноуден.