ua en ru

Обама може відмовитися від поїздки на саміт до Москви через рішення Росії надати притулок Сноудену

Білий дім "вкрай розчаровані" рішенням Росії надати тимчасовий притулок екс-співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену. Про це заявив представник адміністрації Президента США Джей Карні.

Білий дім "вкрай розчаровані" рішенням Росії надати тимчасовий притулок екс-співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену. Про це заявив представник адміністрації Президента США Джей Карні, передає Associated Press. Він не виключає, що Президент США Барак Обама може відмовитися від участі в майбутньому саміті в Москві восени 2013 р. "Ми розглядаємо такий розвиток подій як найгірший варіант із можливих і ми вкрай розчаровані подією", - сказав Карні.

На питання, чи вплине надання притулку Сноудену на рішення Обами зустрітися з Президентом РФ Володимиром Путіним у вересні 2013р. у Москві, Карні відповів, що вашингтонська адміністрація в даний момент вирішує питання про доцільність поїздки Обами на зустріч.

Крім того, в Білому домі заявили, що подія "підриває багаторічну співпрацю правоохоронних органів обох країн". Вашингтон, за словами Карні, продовжує наполягати на видачі Сноудена і обіцяє продовжити переговори щодо його екстрадиції в США.

У четвер, 1 серпня, Росія надала Сноудену тимчасовий притулок терміном на 1 рік. Отримавши документи, американець одразу ж покинув "Шереметьєво", де перебував більше місяця. Тимчасовий притулок в РФ Сноуден попросив на зустрічі з правозахисниками 12 липня.

Як розповів адвокат Анатолій Кучерена, Сноуден поїхав з "Шереметьєво" в безпечне місце. Допомагали йому покинути аеропорт його американські друзі, які проживають у Москві, у тому числі ті, що у нього з'явилися в Росії, поки він знаходився в транзитній зоні аеропорту.

Читайте також: Сноуден отримав притулок у Росії і залишив аеропорт "Шереметьєво"

"Зараз Сноудену потрібно відпочити і прийти в себе після життя в аеропорту, в замкнутому просторі, де з динаміка кожну хвилину долинали оголошення для пасажирів", - сказав адвокат. За його словами, після адаптації Сноуден, можливо, зустрінеться з журналістами, з якими вважатиме за потрібне, і відповість на їхні запитання.

Сам Сноуден вже встиг подякувати Росії за наданий йому притулок. "За останні вісім тижнів ми всі побачили, що адміністрація Обами не проявляє поваги до американського, ні до міжнародного законодавства. Я дякую Росії за наданий притулок у відповідності з її законодавством і міжнародними вимогами", - цитує заяву Сноудена сайт WikiLeaks.

На батьківщині Сноуден став фігурантом кримінальної справи. Це сталося після того, як в американській пресі були опубліковані резонансні журналістські розслідування. ЗМІ повідомили про масове стеження, організоване працівниками АНБ і ФБР за громадянами інших країн у соціальних мережах.

Разведсообщество США отримало доступ до серверів провідних комп'ютерних та інтернет-компаній, включаючи Google, Facebook, Apple і Yahoo!. Джерелом витоку даних про стеження спецслужб США за користувачами Інтернету виявився на той час 29-річний Сноуден, який останні чотири роки був технічним співробітником Агентства національної безпеки і працював із зовнішніми підрядниками, зокрема з Booz Allen і Dell.