ua en ru

Обама зустрінеться з Путіним під час саміту G20 у Санкт-Петербурзі

Президент США Барак Обама зустрінеться з Президентом РФ Володимиром Путіним у двосторонньому форматі наступного тижня під час саміту G20 в Санкт-Петербурзі.

Президент США Барак Обама (на фото праворуч) зустрінеться з Президентом РФ Володимиром Путіним (на фото ліворуч) у двосторонньому форматі наступного тижня під час саміту G20 в Санкт-Петербурзі, передає Reuters з посиланням на представника Білого дому Джея Карні. "Він точно зустрінеться з Путіним", - сказав Карні.

Між лідерами двома країн охолодилися відносини після вирішення Росії надати тимчасовий притулок колишньому агентові і викриває американських спецслужб Едварду Сноудену. Це дозволило йому уникнути репресій і звинувачень в шпигунстві у себе на батьківщині. Після цього Обама оголосив про скасування московської зустрічі з Путіним, яка планувалася на початку вересня 2013 р. Розбіжності між США і Росією загострилися через підтримку Москвою сирійського уряду, а також проблеми з правами людини та інші чинники.
Раніше Обама відзначив на прес-конференції у Білому домі, що у нього немає поганих особистих стосунків з Путіним.

Темі не менше, 9 серпня Обама заявив, що США слід узяти паузу в "перезавантаженні" відносинз Росією. Така міра необхідна у зв'язку з наростаючою в Москві антиамериканською риторикою, пояснив Президент США. За його словами, незважаючи на те, що двом країнам у недавньому минулому вдавалося вести конструктивний діалог, останнім часом в Росії почали відроджуватися стереотипи "холодної війни".

Примітно, що цього ж дня - 9 серпня - міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що "холодної війни" між США і Росією немає. Ситуацію зі Сноуденом глава російського зовнішньополітичного відомства назвав "аномалією". Він підкреслив, що, надавши притулок американцеві, Росія поступила строго відповідно до міжнародного права.

Заява голови МЗС Росії прозвучала у Вашингтоні за підсумками консультацій у форматі "два плюс два", в яких брали участь керівник Державного департаменту США Джон Керрі, а також глави оборонних відомств РФ і США Сергій Шойгу і Чак Хейгел.