ua en ru

Обама бачить ознаки "холодної війни" з боку Росії і хоче взяти паузу у "перезавантаженні"

США слід взяти паузу у "перезавантаженні" відносин з Росією, заявив президент Сполучених Штатів Барак Обама на прес-конференції у Вашингтоні 9 серпня. Це час потрібно відвести на переоцінку відносин з Москвою, вважає Обама.

США слід взяти паузу у "перезавантаженні" відносин з Росією, заявив президент Сполучених Штатів Барак Обама на прес-конференції у Вашингтоні 9 серпня. Це час потрібно відвести на переоцінку відносин з Москвою, вважає Обама.

Такий захід необхідний у зв'язку з наростаючою в Москві антиамериканською риторикою, пояснив Президент США. За його словами, незважаючи на те, що двом країнам вдавалося вести конструктивний діалог, останнім часом в Росії почали відроджуватися стереотипи "холодної війни".

У той же час Обама зазначив, що у нього немає особистої неприязні до російського колеги Володимира Путіна, з яким йому вдається вести відкритий і часом конструктивний діалог.

Нагадаємо, що 7 серпня 2013 р. Обама скасував заплановану зустріч в Росії з Путіним. Приводом для такого рішення послужила ситуація з колишнім співробітником Агентства національної безпеки США Едвардом Сноуденом, которій отримав притулок у Росії. Однак, Президент США назвав і інші причини скасування зустрічі на вищому рівні. У їх числі - зростаючі розбіжності з Москвою з політичної ситуації в Сирії та питань прав людини.

Примітно, що в цей же день - 9 серпня - міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що "холодної війни" між США та Росією немає. Ситуацію зі Сноуденом глава російського зовнішньополітичного відомства назвав "аномалією". Він підкреслив, що, надавши притулок американцеві, Росія вчинила суворо у відповідності з міжнародним правом. Заява глави МЗС Росії прозвучало у Вашингтоні за підсумками консультацій у форматі "два плюс два", в яких брали участь керівник Державного департаменту США Джон Керрі, а також глави оборонних відомств РФ і США Сергій Шойгу і Чак Хейгел.

Політику "перезавантаження" відносин з Росією Обама проголосив у свій перший президентський термін. На чолі РФ тоді стояв нинішній прем'єр-міністр Дмитро Медведєв.

Тріщину в російсько-американських відносинах дала позиція РФ у питанні побіжного американця - колишнього співробітника Агентства національної безпеки США Едварда Сноудена. Розкривши методи роботи американської розвідки засобам масової інформації, екс-співробітник АНБ покинув батьківщину і після недовгих поневірянь опинився в Росії. Вашингтон закликав Москву екстрадувати Сноудена для звершення правосуддя в США. Російські власті відмовили в запиті і, після багатоденного перебування в транзитній зоні аеропорту Шереметьєво, американець все ж отримав тимчасовий притулок у РФ. Він заявив про намір залишитися в Росії для вивчення культури прихистила його країни.