ua en ru

Обама: Суданському уряду слід припинити "кампанію залякування" на кордоні з Південним Суданом

Президент США Барак Обама закликав уряд Судану припинити "кампанію залякування" на кордоні з Південним Суданом. Обидві сторони повинні негайно припинити всі військові дії, заявив глава адміністрації у виступі, що транслювався на Судан по хвилях "Голосу Америки".

"Лідери Судану і Південного Судану повинні виконувати взяті на себе зобов'язання. Уряду Судану слід припинити подальшу ескалацію кризи і відмовитися від повітряних бомбардувань, насильницьких переміщень населення і погроз", - підкреслив Президент. У цьому випадку, продовжив Обама, "США зроблять кроки щодо нормалізації відносин з усіма країнами регіону. В іншому разі їх уряду можуть опинитися в ізоляції і будуть нести відповідальність за скоєне".

За даними гуманітарних організацій ООН, зіткнення в регіоні Південного Кордофана між урядовими військами і бійцями, вірними лідерам Південного Судану, призвели до втечі 60 тис. жителів. Бої викликають побоювання нового спалаху 20-літньої війни напередодні проголошення незалежності Південного Судану 9 липня. Обидві сторони висувають претензії на нафтоносну територію Абьєй, навколо якої останнім часом розгорівся справжній конфлікт.