ua en ru

Обама висуне Джона Керрі на посаду глави Держдепу США

Президент США Барак Обама визначився з кандидатурою нового держсекретаря. Американський лідер має намір запропонувати на зазначену посаду кандидата на пост Президента в 2004 р., сенатора Джона Керрі. Про це повідомляє Reuters з посиланням на адміністрацію глави держави.

Сенатор-демократ від штату Массачусетс в даний час очолює сенатський комітет з міжнародних справ.
Вплив 69-річного законодавця, на думку аналітиків, забезпечує йому високу ймовірність затвердження Сенатом на посаді глави американського зовнішньополітичного відомства.

Чинний держсекретар Хілларі Клінтон має намір залишити свій пост до початку другого терміну Президента Обами, як припускають, для того, щоб зосередитися на власній президентській кампанії.

Найбільш імовірним кандидатом на посаду наступного держсекретаря раніше вважалася Сюзан Райс, яка займає пост представника США в ООН. Однак вона заявила, що не зацікавлена ​​в цій посаді, ставши мішенню нападок республіканців у зв'язку з її заявами про причини вересневого нападу на американське консульство в Бенгазі.

У разі затвердження на посаді держсекретаря Керрі звільнить своє місце в Сенаті, що призведе до нових виборів у штаті Массачусетс. Демократи знаходяться в меншості в Палаті представників, а в Сенаті їх перевага становить 53 голоси проти 45 у республіканців.

Керрі брав участь у президентських виборах 2004 року, трохи поступившись чинному Президенту Джорджу Бушу-молодшому.

В ході тієї кампанії він також зіграв важливу роль у політичній кар'єрі Барака Обами, доручивши тоді ще маловідомому молодому сенаторові від Іллінойсу виступити з програмною промовою на загальнонаціональному з'їзді демократів.

Читайте також: Представник США в ООН Райс відмовилася висуватися на пост держсекретаря