ua en ru

Представник США в ООН Райс відмовилася висуватися на пост держсекретаря

Представник США в Організації Об'єднаних націй (ООН) Сьюзан Райс в листі Президенту країни Бараку Обамі відмовилася від висунення на пост держсекретаря. Вона не вірить в те, що сенат США затвердить її кандидатуру, і вважає, що процес такого твердження був би занадто "довгим і суперечливим", повідомляє телеканал NBC.

Нагадаємо, антипатія конгресменів до Райс пов'язана з подіями 11 вересня 2012 р. в лівійському м. Бенгазі, коли в ході нападу на американське консульство були вбиті громадяни США, в тому числі посол цієї країни в Лівії Кріс Стівенс.

Виступаючи з коментарями з приводу трагедії, Райс заявила, що нападники на консульство таким чином відреагували на вихід фільму "Невинність мусульман", який самі мусульмани вважають образливим. Однак, як з'ясувалося згодом, напад на консульство було не реакцією на фільм, а ретельно спланованою заздалегідь акцією.

Обама вже прокоментував рішення Райс, висловивши своє співчуття і підкресливши, що звинувачення на її адресу безпідставні.

Найбільш вірогідним кандидатом на роль керівника зовнішньополітичного відомства США після "самовідводу" Райс є сенатор-демократ Джон Керрі, який очолює в сенаті зовнішньополітичний комітет. У 2004 р. він був суперником Джорджа Буша-молодшого на Президентських виборах.

Читайте також: За неофіційними даними, Обама може запропонувати пост міністра оборони США сенатору-демократу Джону Керрі