ua en ru

Обама відкрив меморіал Мартіну Лютеру Кінгу у Вашингтоні

У Вашингтоні відкрито пам'ятник борцю за права негритянського населення Америки Мартіну Лютеру Кінгу, передає радіостанція Europe1. В урочистій церемонії взяв участь Барак Обама - перший чорношкірий Президент США.
Монумент був споруджений в музейно-парковій зоні Національна алея в центрі столиці США, де розташовано безліч пам'ятників, важливих для американської історії, - меморіал Джорджа Вашингтона, меморіал Томаса Джефферсона, меморіал Авраама Лінкольна. На церемонію прийшли кілька тисяч громадян США, переважно афроамериканці, які вирішили висловити данину поваги власникові Нобелівської премії миру та борцю за рівність білих і чорних у США Кінгу.
Пам'ятник зображує Кінга в повний зріст на тлі гори. Він присвячений знаменитій промові правозахисника "У мене є мрія", в якій він проголосив своє бачення майбутнього, де білі і чорні американці могли б співіснувати як рівні. Промова була проголошена в 1963 р. тут же. На пам'ятнику вигравірувані найвідоміші фрази з цього виступу Кінга.
Пам'ятник борця за права чорношкірих був поставлений у Вашингтоні ще в серпні ц.р., проте офіційне відкриття монумента відбулося тільки 16 жовтня.
Мартін Лютер Кінг народився в Атланті в штаті Джорджія в 1929 р. Він закінчив коледж за двома спеціальностями: соціологія і теологія, після чого став священиком баптистської церкви. У студентські роки Кінг став цікавитися протестним рухом, усвідомивши, що проти расизму в США виступають вже не тільки негри, але і багато білих американців.
З 1954 р. Кінг почав активно боротися за права чорних, використовуючи при цьому тактику відмови від насильства. Найбільшою акцією стає організований ним бойкот чорношкірими автобусних ліній в Монгтгомери, який змусив владу скасувати дискримінацію в громадському транспорті. Бойкот тривав з 1 грудня 1955 р. по 2 грудня 1956 р. Кінг крім цього організував ряд виступів, демонстрацій і страйків чорношкірих в США, змусивши керівництво країни прийняти важливі кроки, які забезпечують рівність негрів і білих. Зокрема, завдяки діяльності руху Кінга було скасовано роздільне навчання в школах чорношкірих і білих дітей, заборонено розділяти за расовою ознакою місця в громадському транспорті і т.д.
Мартін Лютер Кинг був убитий в 1968 р. в готелі м. Мемфіс, куди приїхав підтримати страйк чорношкірих робітників. За офіційною версією, його застрелив снайпер-одинак Джеймс Ерл Рей, якого засудили за цей злочин до 99 років в'язниці. Він помер в ув'язненні в 1998 р. Проте як родичі самого Рея, так і діти Кінга не раз висловлювали сумніви у винності цієї людини, заявляючи, що справжній злочинець втік від відповідальності. Зброя, з якої застрелили відомого борця за права чорношкірих, так і не була знайдена.