ua en ru

Обама оголосив про продовження економічних санкцій проти Судану ще на 1 рік

Президент США Барак Обама оголосив про продовження економічних санкцій проти Судану ще на 1 рік, передає Reuters.
Санкції передбачають обмеження торгових відносин між двома державами, скорочення припливу інвестицій в суданську економіку, заморозку рахунків влади цієї африканської країни, а також внесення Судану в список країн - спонсорів тероризму.
Однією з умов зняття санкцій було визнання незалежності Південного Судану і налагодження відносин з новоспеченою країною-сусідом. Південний Судан офіційно став окремою державою 9 липня 2011 р. за підсумками раніше проведеного референдуму, який став логічним результатом другої громадянської війни в Судані (1983-2005 рр.). Судан зі столицею в м. Хартумі визнав нову державу, проте між сусідами до цих пір відбуваються суперечки і зіткнення з приводу кордону в штатах Блакитний Ніл і Південний Кордофан, особливо багатих на корисні копалини.
У 1983 р. в Судані спалахнула громадянська війна між ісламською північчю, населення якої складають переважно араби, і християнським півднем, який, в основному, населяють люди неарабського походження. Південців підтримали Ефіопія та Уганда. Конфлікт тривав до 2005 р. і забрав з обох сторін близько 2 млн життів. Напруженість між двома частинами країни зберігається до цих пір.
Крім того, в 2003 р. на заході Судану в провінції Дарфур спалахнув конфлікт між негритянським і арабським населенням. Останнє отримало підтримку суданського уряду. Міжнародний кримінальний суд ООН влітку 2010 р. видав ордер на арешт Президента Судану Омара Аль-Башира за звинуваченням у причетності до військових злочинів і геноциду в Дарфурі. Влада Судану не раз заперечувала будь-яку причетність до геноциду і зверталася до США з проханням про зняття санкцій.