ua en ru

Обама звинуватив республіканців у бюджетному "шатдауне" та назвав його ідеологічним хрестовим походом

Президент США Барак Обама звинуватив республіканців у так званому бюджетному "шатдауні", тобто блокування прийняття бюджету, яке необхідно для виконання урядом своїх поточних бюджетних зобов'язань, передає Reuters.

За його словами, вони влаштували "ідеологічний хрестовий похід" проти його програми охорони здоров'я, яка зробила б медичне страхування доступним для мільйонів американців. Президент закликав законодавців проголосувати за те, щоб без будь-яких умов зберегти уряд працездатним.

Обама при цьому зазначив, що спікер палати представників Джон Бейнер, що представляє Республіканську партію, дозволив провести просте голосування з питання продовження роботи уряду без будь-яких зобов'язань. Таким чином може бути забезпечено достатню кількість голосів представників обох партій, яка дозволить уряду нормально функціонувати.

В США 30 вересня 2013 р. була запущена процедура часткової зупинки роботи федерального уряду. Минулої ночі американські законодавці в сенаті і палаті представників так і не змогли узгодити законопроект про фінансування роботи уряду в новому бюджетному році, що наступив, 1 жовтня 2013 р.

Члени Республіканської партії, які контролюють палату представників, не відмовилися від своїх вимог відстрочити вступ в силу закону про доступної медичної допомоги - ключовий реформи президента Барака Обами, відомої як Obamacare. В результаті у 08:01 мск в США була запущена процедура "контрольованої" зупинки роботи цілого ряду федеральних відомств, за винятком життєво важливих інститутів, таких як поліція або армія. Тепер, за деякими оцінками, близько 800 тис. держслужбовців (майже 40% усього федерального апарату) будуть тимчасово відправлені в неоплачувану відпустку.

Як очікується, буде припинена робота таких відомств, як Федеральна торговельна комісія, що Федеральна комісія з комунікацій, Агентство по торгівлі і розвитку, Національний науковий фонд, Експортно-імпортний банк Сполучених Штатів, а також культурних установ (музеїв, бібліотек). Крім того, "шатдаун" частково торкнеться функціонування основних міністерств, податкової служби, управління з охорони навколишнього середовища.